Přemysl Čech: Fárání za hlasy voličů

12. duben 2014

Minulý víkend jsme zase dostali porci čerstvých volebních průzkumů. Podle jednoho by vyhráli socialisté, podle konkurenčního by noty rozdávalo hnutí Ano. Nepátrejme po tom, co stojí za dost rozdílnými pohledy průzkumníků a ponechme stranou i názory politologů, kteří z průzkumů vyvozují to či ono.

Přetlačovaná obou nejsilnějších politických uskupení se projevila naplno hned v následujících dnech. Téma? Podpora či nepodpora dolu Paskov ze skupiny NWR. S čím politici napříč politickým spektrem nic nenadělají, je fakt, že těžba nejen moravsko-slezského ale obecně evropského uhlí ekonomicky nevychází. V Německu, kdysi zaměstnávala přes půl milionu lidí, dnes tam fungují jen tři doly a to ještě díky dotacím.

I ve Velké Británii mají se zavíráním ztrátových dolů dlouholeté zkušenosti. I po tvrdých škrtech premiérky Margaret Thatcherové tu těžili ještě v devadesátých letech na 50 milionů tun ročně. Vloni už jen necelých 13. Dalším mezníkem je rok 2018, kdy musí podle pravidel Evropské unie skončit všechny dotace na těžbu evropského uhlí. Tento rok tedy bude znamenat nejspíš konečnou i pro těžbu černého uhlí v Maďarsku a Rumunsku.

Máme-li věřit geologům, v Česku se stále nachází přes 16 miliard tun černého uhlí, z toho polovina právě v Moravskoslezském kraji. Podle posledních dostupných údajů Eurostatu se ale předloni dovezlo do Evropy přes 200 milionů tun tohoto uhlí. Přišlo především z Ruska, Kolumbie a USA. V poslední době cena černého uhlí dramaticky padla, letos za něj zaplatíme polovinu toho, co ještě v roce 2011.

Čtěte také

Při těchto cenách – 73 dolarů za tunu – se jeho těžba nevyplatí nejen v Evropě, ale potíže mají těžaři i v těch zemích, kde dosud byla vysoce rentabilní. Za těchto okolností se prostor pro další ekonomické úvahy zavírá a nastupuje práce politiků.

Dosavadní návrh české vlády počítal s tím, že udrží provoz dolu Paskov do roku 2016 za miliardu sto miliónů korun. Tento pohled přejal i premiér Bohuslav Sobotka. Ministr financí Andrej Babiš vstoupil do problému jako ten, který řídí stát jako firmu, a vyjednal s majiteli dolu půlmiliardovou slevu a prodloužení jeho chodu o rok déle. Pravda obešel sice klauzuli, jak se parametry dohody změní, pokud vzroste cena uhlí a tedy uhlobaronům příjmy, ale na první pohled jeho podnikatelský přístup uspěl.

Uhlí ovlivňuje na severu Moravy celý region a živí tisíce lidí. Že se jejich počet bude snižovat, a to se všemi důsledky, je jasné. Zřejmé je i to, že celou situaci bude potřeba řešit především politicky. A kdo předloží kvalitnější řešení, ten si sáhne na hlasy voličů a zřejmě nejen v tomto regionu. Tak uvidíme, co nám řeknou další průzkumy!

autor: Přemysl Čech
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.