Přemysl Čech: Ekonomiku ani květinou neurazíš

15. březen 2014

Tak se zjistilo, že kupujeme méně květin. Jejich tuzemská produkce klesla v loňském roce poprvé skoro po dvaceti letech meziročně o nějaká tři procenta a zároveň se taky snížil jejich dovoz. Co to znamená? Nedostatkem příležitostí, kdy je vhodné květinu darovat, to asi nebude. Máme tady Valentýna nebo Den matek, na Den otců připravíme asi trochu jiný dárek, ale drobná květinka jej možná bude doprovázet a konzervativci, kteří tvrdošíjně slaví MDŽ, určitě zajdou do květinářství pro karafiáty.

Jak je to s distribucí květin na třináct státních svátků, které si během roku užijeme, si tvrdit netroufám. Ale je možné, že třeba i na takový Den vítězství nebo Den upálení mistra Jana Husa přijdeme domů taky s květinou, už třeba jen proto, že máme volno a chceme si je užít v hezkém prostředí.

Míra spotřeby květin dosud nepatří mezi základní makroekonomické ukazatele, ale zkusme ji tentokrát takto použít. Květiny se kupují, když jsou peníze. Když chybějí, nekupují se květiny ale rohlíky. Když pomineme všechna účetní kouzla, zjistíme, že podle statistik publikovaných tento týden, reálné mzdy v loňském roce klesaly. Ne dramaticky, ale přece. Osmdesát procent zaměstnanců se vešlo do rozmezí skoro dvanáct tisíc až necelých čtyřicet dva tisíc hrubého měsíčně. Deset procent zaměstnanců bralo méně, jiných deset procent zase víc. Ženy braly průměrně o čtyři tisíce méně než muži, ale statisticky viděno, pohoršili si všichni. Pokud jsme nechtěli kupovat zasmušilé chryzantémy, důvod k útoku na květinářství jsme z tohoto pohledu rozhodně neměli.

A nebylo taky moc lidí, kteří by nákupem květiny oslavili nástup do práce po neradostném období nezaměstnanosti. Naopak. Do nového roku jsme vstoupili s rekordem v historii České republiky. Práci postrádalo skoro 630.000 lidí, kteří si nejspíš květinu koupit nepřišli. A kdy do květinářství dorazí, je otázka. V únoru jich bylo sice asi o čtyři tisíce méně, ale to český květinový byznys nevytrhne.

Experti hovoří o stabilizaci trhu práce – což přeloženo znamená, že neočekávají další masivní vlny propouštění. Ale návrat do stavu před recesí je ještě v nedohlednu. To potvrzuje i učebnicová poučka, která praví, že k výraznějšímu uplatňování nezaměstnaných na trhu práce dochází ve chvíli, kdy ekonomika roste zhruba tříprocentním tempem. A k tomu má ta domácí ještě dost daleko. Do té doby budou firmy využívat stávajících zaměstnanců, kterým zaplatí raději nějaký ten přesčas, než aby riskovali nabírání nových zaměstnanců. - Nicméně přesto, že na výplatních páskách to zatím nevidíme a nepotvrzují to ani statistiky nezaměstnaných, česká ekonomika zvolna oživuje. Jak budou vypadat statistiky prodeje květin za rok v tuto dobu nevím, ale myslím si, že aspoň za malou jarní kytičku ta trocha optimismu stojí.

autor: Přemysl Čech
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.