Přemrštěné zálohy na energie. Energetický regulační úřad dostal třikrát víc stížností na nekalé praktiky

24. srpen 2022

Až třikrát víc stížností kvůli vysokým cenám energií letos dostal Energetický regulační úřad. Celkem prověřoval asi 900 podání na nekalé obchodní praktiky. Špatně stanovenou zálohu ale úřad zjistil ve čtyřech případech. Při kontrolách však odhalil další pochybení. Největším problémem jsou podle úřadu nekalé obchodní praktiky při uzavírání smluv na takzvané spotové ceny elektřiny.

Někteří dodavatelé lidem v posledních měsících změnily nebo nabízí změnu smlouvy z fixních tarifů na ceny elektřiny ze spotových trhů. Ty se mění podle toho, jak rostou ceny na burzách. Podle ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely za hnutí STAN tak některé firmy většinu rizik přes smlouvy na spotové ceny přenášejí na zákazníky

„Obchodník tedy inkasuje přirážku a má v zásadě své jisté. Domácnosti dopředu neví, jaké ceny na energie budou platit a nesou všechny důsledky té energetické války,“ vysvětluje Síkela.

„Domácnosti dopředu neví, jaké ceny na energie budou platit a nesou všechny důsledky té energetické války.“
Ministr průmyslu a obchodu Josefa Síkely za hnutí STAN

Šéf Energetického regulačního úřadu Stanislav Trávníček odhaduje, že smlouvy se spotovými cenami má teď přibližně pět procent odběratelů. Jsou to často zranitelní zákazníci – hlavně senioři a lidé ohrožení energetickou chudobou. Energetický regulační úřad se proto chce ještě víc zaměřit na informování lidí třeba i o tom, jak tyto smlouvy ukončit nebo změnit.

„Předpokládáme, že určitou regulací by mělo projít i uzavírání smluv na ty spotové produkty s konečnými zákazníky. Pokud jsou to právě ti zranitelní zákazníci, zákazníci ohrožení chudobou apod., aby měli možnost se z těchto smluv vyvázat,“ plánuje Trávníček.

Čtěte také

Ministerstvo plánuje označovat rizikovost dodavatelů a taky lépe definovat přestupek ohledně cen energií. „Vyúčtování cen energií by se neřešilo přes nekalé obchodní praktiky, ale že by to byl už taxativně stanoven přestupek,“ popisuje náměstek René Neděla. 

Stát by podle energetického analytika společnosti Ušetřeno.cz Jana Béreše měl pomoct i lidem, kteří už dřív uzavřeli smlouvy přes aukční společnosti a ty je teď můžou převést právě na spotové ceny. „Ten zákazník dává plnou moc pro zprostředkování těch smluv s různými dodavateli i do budoucna a ten zákazník svým způsobem není ani majitelem toho odběrného místa, byť je to na něj psané,“ dodává Béreš.

Energetický regulační úřad chce mít přístup k většímu množství informacím od dodavatelů – tak, aby mohl zasáhnout dřív, než se lidé do problematické situace dostanou.

Spustit audio

Související