Premiér Módí si musí získat důvěru všech včetně muslimů, vyzývá deník Hindu

2. červen 2019

Dosavadní indický premiér Naréndra Módí dokázal zvítězit v parlamentních volbách. Indický list Hindu ve svém úvodníku píše, že teď má před sebou Módí jasný úkol: musí dostát svým slovům, a získat si důvěru všech obyvatel. Nejen těch, kteří ho nevolili, ale především indických menšin.

Editorial připomíná premiérova slova, podle nichž právě důvěra širokých vrstev společnosti bude měřítkem úspěchu jeho dalšího vládnutí. Celá předvolební kampaň v Indii byla polarizovaná a prostá argumentů podložených fakty. Právě proto je v pohledu novin důležité, že premiér Módí vyzval ke „společnému úsilí k dosažení růstu, z něhož bude těžit celá společnost.“

Rozhodnou indické volby muslimové? Cesta do vlády vede přes Uttarpradéš

Parlamentní volby v Indii

Indie už více jak týden hlasuje ve volbách do dolní komory parlamentu, kterých se účastní okolo devíti set milionů voličů. Odevzdat volební lístek mají možnost od 11. dubna do 19. května. Stěžejní oblastí je hlavně stát Uttarpradéš, nejlidnatější region Indie. Tvrdí se, že cesta do národního parlamentu vede právě přes Uttarpradéš, rozepisuje se rakouský list Der Standard.

Indický ministerský předseda vzbudil velké naděje a očekávání, nyní jsou ale na řadě činy. Jeho tvrzení, že politická opozice uměle vytvořila atmosféru strachu, v níž se musí příslušníci národnostních a náboženských menšin bát vládní strany, se podle listu Hindu pouze veze po povrchu problému.

Faktem prý totiž zůstává, že v minulosti docházelo k násilí vůči menšinám také ze strany příznivců Módího strany. A pachatelé často zůstali nepotrestaní.

Premiérova opozice sice skutečně využila k mobilizaci voličů rozdělující rétoriku, byla ale z velké části založená na reálném základu. Kromě nepokojů například z roku 2002 také na nevhodné rétorice vládní strany, píše indický deník.

V Indii vzniká centrum byznysu na zelené louce. Bude z něj nový Singapur?

Singapuřané jsou na svou zemi hrdí

Indie se snaží nalákat zahraniční investory tím, že buduje zbrusu nové město. Jak píše portál americké stanice CNN, jedním z cílů projektu je usnadnit přístup investorů na rychle rostoucí indický trh.

Premiér Módí se podle něj dlouhodobě snaží budit dojem muže činu. Kromě činů k uklidnění menšin ale vede ještě jedna cesta. Součástí politiky je totiž také zmíněná rétorika, z níž pak konkrétní akce vyvěrají.

Staronový šéf indické vlády tedy v pohledu listu musí odsoudit jakékoliv projevy netolerance a také držet na uzdě členy vlastní strany, kteří například v minulosti schvalovali násilí vůči indickým muslimům.

V zemi nesmí být činěný rozdíl mezi vyznavači hinduismu a stoupenci jiné víry. Stejně tak mezi lidmi podle původu. Překonání rozdělení společnosti a získání důvěry všech bude tedy test Módího rozhodnosti a odvahy, uzavírá redakční komentář deníku Hindu.

Spustit audio