Přelom v léčbě Alzheimerovy choroby? Už za pár let by ji mohl odhalit jednoduchý krevní test

1. září 2020

Diagnostika Alzheimerovy choroby by už za pár let mohla být jednodušší. Lékaři by ji mohli odhalit pomocí krevního testu. Je to levnější, rychlejší a méně náročné než metody, které se používají dnes. Jak navíc zjistila nejnovější studie mezinárodního týmu vědců, krevní testy dokážou být velmi přesné a známky degenerativního onemocnění umí odhalit už 20 let před propuknutím prvních obtíží.

Kde jsem nechal klíče nebo co jsem měl dnes k obědu. I to jsou otázky, na které lidé se ztrátou krátkodobé paměti marně hledají odpovědi. Ne každý, kdo si nemůže vzpomenout, ale musí mít zrovna Alzheimerovu chorobu.

„Proto musí být tyto klinické příznaky v souladu s biologickými změnami, které se odehrávají v mozku a jsou charakteristické pro Alzheimerovu nemoc,“ vysvětluje profesor Aleš Bartoš ze 3. lékařské fakulty UK a vyjmenovává metody, které se k diagnostikování této neurodegenerativní nemoci používají dnes: „Patří mezi ně magnetická rezonance mozku, dále je to pozitronová emisní tomografie mozku a nakonec máme možnost vyšetřit mozkomíšní mok pomocí lumbální punkce.“

Krevní testy jako velký krok kupředu

Čtěte také

Všechny tyto metody jsou drahé, zdlouhavé a náročné. Nahradit by je proto mohl obyčejný krevní test. „Krevní testy, které by umožnily včas a spolehlivě diagnostikovat Alzheimerovu chorobu, jsou určitě velký posun kupředu. Jejich výhoda je, že budou levné a spolehlivé. Nebál by se říct, že je to milník v naší snaze zachytit onemocnění včas,“ říká profesor Jakub Hort z Neurologické kliniky Fakultní nemocnice v pražském Motole. 

Bavíme se spolu o nejnovější studii mezinárodního týmu vědců, která toto léto vyšla v prestižním časopise Americké lékařské společnosti. Zapojilo se do ní na 1400 lidí ze Švédska, Kolumbie a Spojených států. 

Test je ještě potřeba test doladit, vytvořit jeho zjednodušení, jeho lepší precizaci a ověřit ho na dalších vzorcích.
Aleš Bartoš, 3. lékařská fakulta

„Byly již některé studie, které publikovaly výsledky, jež vypadaly nadějně. Některé z nich se zaměřovaly na bílkovinu beta-amyloid. Ukázalo se ale, že ty testy nejsou úplně spolehlivé. Novost studie, o které se bavíme, je, že zvolila jinou bílkovinu, která je, jak se zdá, pro krevní testy vhodnější.“

Nový test se zaměřil na takzvané tau proteiny, konkrétně na bílkovinu s názvem P-Tau 217. Právě tau proteiny se při Alzheimerově nemoci spolu s už zmíněnými beta-amyloidy v mozku špatně svinou nebo jsou poškozené.

Čtěte také

„Bílkovina tau je u Alzheimerovy choroby fosforilována na některých specifických místech. Tato studie vychází z toho, že zachycuje ten druh této bílkoviny, který je u Alzheimerovy choroby postižen,“ popisuje doktor Jakub Hort. 

Další roky testování

A jak daleko je od studie k využití v běžné praxi? „Sami autoři přiznávají, že je ještě potřeba test doladit, vytvořit jeho zjednodušení, jeho lepší precizaci a ověřit ho na dalších vzorcích. Odhadem půjde o rok, dva, tři,“ uvažuje lékař Aleš Bartoš.

Podle Světové zdravotnické organizace trpí v současností demencí asi 50 milionů lidí. Její nejčastější formou je právě Alzheimerova nemoc. Účinný lék na ni zatím neexistuje.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související