Překvapení letošní Turnerovy ceny, všichni jsou vítězové a nikdo není poražený

6. prosinec 2019

Nejprestižnější britské výtvarné ocenění si letos mezi sebou po dohodě rozdělili všichni nominovaní. Symbolickým gestem chtěli dát tématům své tvorby stejnou váhu.

Turnerova cena se udílí od roku 1984 a podobná situace se ještě nikdy nestala. Nominované umělkyně a umělci se poprvé potkali až letos v červnu, když začali společně připravovat každoroční výstavu, kde finalisté představují svá díla. Právě při práci na expozici se Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Oscar Murillo a Tai Shani dohodli, že by bylo vhodné, aby letošní cena neměla žádného poraženého.

V úterý 3. prosince na předávacím ceremoniálu požádali porotu, aby mohli ocenění převzít společně, protože si nepřejí, aby se do konkurenčního boje stavěly jejich umělecké přístupy a témata, kterým se věnují. Jejich nominovaná díla totiž spojuje reflexe aktuálních společensko-politických problémů (migrace, mučení zajatců v syrském vězení, participace žen v hnutí za lidská práva v Severním Irsku a  postpatriarchální utopie). Tvůrci a tvůrkyně považovali za nešťastné, aby se předáním ceny jednomu umělci obrátila pozornost pouze na jeho téma. Proto se rozhodli cenu převzít společně a porota jejich přání vyslyšela.

Výstava Turner Prize 2019 | 28. 9. 2019 – 12. 1. 2020
Turner Contemporary, Rendezvous, Margate, Kent
Prezentace jednotlivých finalistů naleznete zde.

Podobná situace, jako teď v Británii, nastala před dvěma lety na Slovensku při udílení Ceny Oskára Čepana. Co k tomu tehdy mladé umělce vedlo? Poslechněte si celý příspěvek Zuzany Kubišové v rámci pravidelné rubriky Rešeršního oddělení.

autor: zzk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.