Překonat Zeď ve Flandrech je metou. Prestižní Tour de Ronde si značí cyklisté v diáři červeně

V Antverpách startuje 102 ročník cyklistického závodu Toure of Flanders, domácími zvaný též Ronde van Vlaanderen, kráce jen de Ronde. Tento prestižní závod je proslulý svou obtížností také díky stoupáku Muur neboli Zeď u města Geraardsbergen. Ten, kdo je na vrcholu kopce první, často vyhraje celý závod.

Významných zdí najdeme v historii celou řádku. Rozlohou ohromující monumet zdi čínské, naši Zubatou později zvanou Hladová, tu v Berlíně, která se nechvalně proslavila v minulém století a vzala za své, i tu v Jeruzalémě.

I Flandry mají svou Zeď

Zeď v Geraardsbergenu, ačkoli se do světové historie v minulosti významně nezapsala, zná ji dnes každý cyklististický závodník i fanoušek tohoto sportu.

„Jako jiné podobné, byla součástí opevnění, aby chránila trh v jednom z nejstarších měst v západní Evropě, kterým byl tento tiul přiznán. Dnes z ní už nezůstalo nic,“ říká místní historik Albert Gosseye a dodává: „ Zbyla tu jen kaple na vrcholu kopce, a proto se mu také někdy říká Kapelmuur.“

belgie-cyklistika-kopec-kaple.JPG

V metaforické podobě ale i bez zmizelého opevnění zůstal význam názvu Muur výstižný. Překonat kopec je totiž obtížné i po svých, natož na kole. Ostatně na záludném svahu si vylámala zuby i řada cyklistických hvězd. Mezi nimi i slavný belgický cyklista Eddy Merckx, který je doslova belgickou národní ikonou a soutěž de Ronde vyhrál dokonce dvakrát, ale na Kapelmuur potvrdil výjimku z pravidla.

Klíčový kilometr

„Na zhruba tisíci metrech je stoupání krutých 19 procent, cesta je v některých místech široká sotva tři metry a navíc dlážděná fladerskou křivolakou kostkou, což znamená pro úzké galusky kola skutečný problém a pro závodníky nesmírnou námahu’’, říká český diplomat a vášnivý vyznavač cyklistiky Michal Bucháček, který si na horu vyjel hned několikrát. Takové podmínky nutí sportovce často i seskočit z kola.

Letošní účastníky závodu Kolem Flander čeká Zeď na stosedmdesátém kilometru trasy. Kdo je první nahoře, často vyhraje závod celý. Profesionálům trvá dobýt „Kapličku" kolem tří minut, peším mnohonásobně déle, a i tak sotva popadají dech. Pohled z vrcholu ale za tu námahu opravdu stojí. Ať už se k němu dospěje pěšky nebo na kole, celé Flandry jsou z něj vidět jako na dlani.

autor: fin
Spustit audio