Překazí papežovu návštěvu Izraele stávka?

14. březen 2014

Z Izraele přicházejí zprávy o možném zrušení plánované návštěvy papeže Františka. Izraelský deník Times of Israel citoval zdroj tamějšího ministerstva zahraničí, podle kterého byla papežova cesta dokonce už zrušena.

Důvodem je pokračující stávka zaměstnanců izraelského ministerstva, kteří kvůli ní nemohou papežovu cestu včas připravit. Požadují vyšší platy pro diplomaty na zahraničních misích.

Papež v lednu oznámil, že v květnu navštíví Betlém a Jeruzalém a zavítá i do jordánského Ammánu. Citovaný zdroj izraelského ministerstva zahraničí pro Times of Israel uvedl, že Františkovu cestu nelze posunout na pozdější termín, ale jen úplně zrušit.

Stávkující zaměstnanci izraelského ministerstva zahraničí prohlásili, že dokud nedosáhnou splnění svých požadavků, nebudou s vládou spolupracovat na přípravách návštěv zahraničních představitelů, diplomaté v zahraničí nebudou pomáhat izraelským představitelům při jejich cestách do ciziny, nebudou vydávat diplomatické pasy a pozastavují i konzulární služby. Hlavně však přerušili spolupráci se zpravodajskými službami Šin Bet a Mosad, které se na přípravách zahraničních osobností v Izraeli podílejí hlavní měrou, papeže nevyjímaje.

Čtěte také

Vatikán však zprávy o zrušení papežovy cesty dementoval a potvrdil, že zatím platí. Mluvčí Federico Lombardi uznal, že stávka může vyvolat jisté obtíže, ale pro Vatikán se zatím podle něj nic nemění.

Oficiální představitelé izraelského ministerstva zahraničí dodali, že Františkova návštěva se dá zajistit i „bez ministerstva“, a zdůraznili, že má pro Izrael obrovský význam. Stávka ostatně ohrožovala i návštěvu britského premiéra Davida Camerona, který tuto středu nakonec přijel.

Čtěte také

Papežova cesta se má konat ve dnech 24. – 26. května u příležitosti 50. výročí historického setkání papeže Pavla VI. s pravoslavným ekumenickým patriarchou Atenagorasem v Jeruzalémě.

Byla by to Františkova druhá návštěva Svaté země, ale první v papežské funkci. Poprvé byl mladý Jorge Mario Bergoglio v Izraeli v roce 1973, kdy v Jeruzalémě studoval Listy svatého Pavla Korintským. Izrael navštívili i Františkovi předchůdci – Jan Pavel II. v roce 2000 a Benedikt XVI. v roce 2009.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.