Přeji Hradečákům do nového roku zdraví, fungování rodiny i trošku toho štěstí pro všechny

27. prosinec 2017

2. ledna jej čeká jedna opravdu milá a příjemná povinnost. Navštívit v hradecké porodnici první miminko roku. „Je mi přitom vždy moc hezky. I tím, že moje maminka pracovala celý život jako porodní gynekolog. Celý život jsem tam chodil. Ten dům znám velmi dobře. A má to i reminiscenci na mé dětství," říká primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. 

Lékař Zdeněk Fink je od roku 2010 primátorem města Hradce Králové. Má i primátor města něco jako školáci vánoční prázdniny?
Vánoční prázdniny nemáme, někdo musí být na úřadě. Takže já budu úřadovat i 27. prosince, Pak jsem si vzal dva dny dovolené. Ale jinak samozřejmě člověk, už jak je zvyklý za ty roky, tak vnímá ty pracovní dny mezi svátky trošku jinak než normální pracovní dny. Je spousta dovolených, úřad je takový prázdnější, dají se uklidit věci a myslet na to, co bude potřeba udělat v lednu.

Konec roku je ve znamení setkávání, ve znamení rodinných návštěv. Také spousty dobrého jídla, dobrého pití. Je to tak i u vás?
Je to tak i u nás, určitě. Máme velkou rodinu, tak se potkáváme. Sedm vnoučat, tak se tam vystřídají všichni. A letos máme trošku nemoci v rodině, tak si myslím, že to není úplně taková pohoda, jako byla jindy, ale to se srovná, příští rok zase bude dobrý. Ale s tím jídlem a pitím, to je problém. Říkám si, nedávej si klobásu a ještě pak dvě ryby a ještě kousek řízku. A pak to tak dopadne. Ale letos to opravdu tak nebylo.

Katedrála a Bílá věž v Hradci Králové

Umíte si jídlo vychutnat a dát si to dobré. Co máte rád?
Já mám hrozně rád rybí polévku klasickou, takovou tu normální. Vařila ji máma, vaří ji i manželka. Mám rád smaženého kapra nebo amura. Amur mně v poslední době chutná víc, je takový tužší. A miluji bramborový salát.

O vás je známo, že máte velice blízko ke sportu. Tak budou i nějaké zimní sporty?
To záleží na sněhu. Určitě bych chtěl jet jednou či dvakrát na lyže. A chodím teď na tenis. Myslím si, že je dobré ten tenis sem tam proložit, aby to člověk trochu sklepal zpátky.

Když zavzpomínáte na Vánoce svého dětství, protože hlavně pro děti mají kouzlo, jaká bude vaše první vzpomínka?
Velikou radost jsme měli s mojí sestrou, která je o tři roky starší, když jsme dostali první pořádné lyže. Hned jsme si je obuli pod stromkem, měli jsme velký byt na Ulrichově náměstí a jezdili jsme dokola, než jsme dostali vynadáno, že ničíme parkety. To je taková moje první vzpomínka na velký dárek. Ale jinak já tím, že jsem narozený v lednu a mám i svátek v lednu a Vánoce jsou 24. prosince, tak jsem mnohdy vše dostal už na Vánoce. A pak jsem litoval, že jsem se nenarodil nebo nemám svátek někdy jindy.

Školský areál V Lipkách v Hradci Králové, postavený v roce 1927 podle návrhu architekta Josefa Gočára

K zimním dnům patří i procházky. Když víc jíme, tak se člověk rád projde po krásně svátečně vyzdobeném městě. Kam se vy rád zajdete v Hradci králové podívat a kde je vám dobře?
Tím, že já se vlastně celý život pohybuji v centru, tak mám rád centrum města. To znamená ten nový Hradec Králové. A samozřejmě staré město, náplavku, sokolovnu, kolem lázní, Šimkovy sady, Jiráskovy sady, soutok s úžasnou sochou milenců od pana Josefa Škody. To jsou nádherné věci.

A chodíte rád na procházky?
Chodím. Chodíme s dětmi a když jdeme třeba se ženou, tak radši jdeme nahoru do městských lesů. Na Kolibu a zpátky. Nebo tam někde se projít.

Vy jste samozřejmě také lékař. A s pacienty to není mnohdy jednoduché. Hodí se vám tento trénink i v primátorské práci?
Víte, pacient k vám přichází s nějakou potíží, kterou vy máte vyřešit. Takže ta pozice je trošku jiná. Tady přicházejí mnohdy jiní lidé. Někteří se staví do pozice nějaké konkurence, někteří se staví do pozice nějakých žadatelů a neovlivníte to sám, je na to tým lidí. Já sám jako primátor mohu něco pomoct a něco udělat, něco někdy uspíšit, ale rozhoduje 37 zastupitelů. V ordinaci když je člověk proti pacientovi, tak to může zařídit sám a relativně rychle. Takže ta práce v lékařské ordinaci přináší daleko rychleji větší uspokojení než ta práce politická.

Stará radnice a katedrála v Hradci Králové

Blíží se konec roku, jak vy hodnotíte rok 2017? Nejdřív třeba jako Zdeněk Fink osobně, jestli se to tedy dá oddělit od pozice primátora.
Dá. Osobně bych mohl říct, že máme teď trošku problémy se zdravím doma. Aale jak jsem říkal, to se vyřeší. A další taková smutná záležitost, umřeli mi také letos dva kamarádi. Jeden se těžce ranil, takže zvlášť ten konec roku nebyl pro mě úplně šťastný, spíš naopak. Ale jinak hodnocení, myslím, že se nám v naší zemi žije dobře. Tady strašně dlouho nebyla naštěstí válka, to tady nikdy nebylo na tom našem území. I výdělky teď rostou, i když samozřejmě ne všem stejně. A určitě je potřeba, aby si zejména ta střední třída vydělala na svůj solidní život. A myslím si, že pokud by ten trend pokračoval, tak to bude jedině správně.

A teď pojďme do našeho města. Jak hodnotíte ten rok jako primátor?
Běžný rok pro mě, řekl bych. Nic zvláštního se za mé služby nestalo, jak se hlásilo na vojně. Ale dokončily se nějaké věci. Otevřela se křižovatka Koruna, která se mně osobně velmi líbí, která uzavírá západní okraj středního města spolu s přednádražním prostorem a terminálem. Udělaly se nějaké další věci, rekonstrukce, opravy. Byl bych daleko šťastnější, kdyby se toho udělalo víc, ale narážíme na výběrová řízení, narážíme na odpor některých lidí, kteří v malém počtu dokáží velké věci. To ale patří k demokracii. Chtěli jsme ji, tak je to v pořádku, že to tak je.

Soutok Labe s Orlicí v Hradci Králové

Vás teď čeká ještě několik opravdu milých a příjemných povinností. Třeba navštívit v hradecké porodnici první miminko roku.
Ano, půjdu 2. ledna. Byl to asi rok zpátky nebo dva, když jsem byl až 3. ledna, protože jsme se toho miminka pořád nemohli dočkat. Tak doufám, že to letos bude už brzo. Předám v porodnici dárky. To je taková opravdu moc hezká akce.

Je vám hezky, když jdete do porodnice přivítat nové občánky města?
Je. I tím, že moje maminka pracovala celý život jako porodní gynekolog. Celý život jsem tam chodil, od pěti, od šesti let. Ten dům znám velmi dobře. Má to i reminiscenci na moje dětství, na moje docházky za mámou do práce.

Dáte nám nahlédnout do plánů města do nového roku? Viděl byste něco opravdu zásadního, co nás čeká?
Tak zásadně nás čeká konečně snad rekonstrukce základní umělecké školy Střezina, bývalé školy Slezské předměstí-jih, měli bychom začít stavět fotbalový stadion, to je další veliká akce, která nás čeká. Měla by se začít stavět, pokud bude dotace, nová tělocvična, sokolovna na Pouchově. A samozřejmě, a to je pro mě také velmi důležité, postupně opravovat silnice, chodníky a věci, které jsou potřeba.

Staronový primátor Hradce Králové Zdeněk Fink

Je něco, na co se vy osobně v novém roce nejvíc těšíte? Jste sportovec, budete sledovat olympiádu?
No sledovat olympiádu. Moc bych se těšil, kdybych jednou třeba vyhrál nějaké tenisové utkání, což se zatím nikdy nestalo a asi nikdy nestane. Ale nesmíme zapomenout, že nás čeká osmičkový rok, spousta výročí. Začínáme už 1. ledna slavností na Velkém náměstí. 2. ledna proběhne sázení lípy. Městský ples by měl být v duchu stoletého výročí republiky. A všechny akce, které různé organizace budou v Hradci Králové dělat, tak by měly k tomu směřovat. Navíc Divadlo Drak nám slaví 60 let. Takže bude to takový rok plný výročí.

A bude novoroční ohňostroj v Hradci Králové?
Určitě. Doufám, že bude minimálně tak hezký jako loni. Že rozhodně nebude takový jako předloni.

Přejeme vám hodně zdraví a hodně pohody. A na závěr, nějaký vzkaz pro naše posluchače.
Přeji samozřejmě zdraví, fungování rodiny a trošku i toho štěstí pro všechny.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související