Představitelé Izraele a Palestinců stojí před zásadním jednáním

30. listopad 2000

Do venkovského sídla amerických prezidentů v Camp Davidu, poblíž Washingtonu, kde byla před 22ti lety sjednána historická mírová dohoda mezi Egyptem a Izraelem, přicestovali v úterý předseda izraelské vlády Ehud Barak a palestinský vůdce Jásir Arafat, aby se tam ve společnosti amerického prezidenta Billa Clintona pokusili dojednat závěrečné a rozhodující pasáže další skutečně historické mírové dohody, tentokrát mezi Palestinci a Izraelem.

Ačkoli naděje na úspěch vrcholné schůzky – alespoň podle názoru většiny pozorovatelů - není ani zdaleka tak velká jako před 22ti lety, nemůže být pochyb o tom, že všichni tři účastníci nadcházejícího jednání v Camp Davidu mají o uzavření této mírové dohody obrovský zájem. Lze proto očekávat, že Barak i Arafat budou nejspíše ochotni přistoupit na určitý kompromis, přijatelný pro obě strany.

Předem se ale zřejmě nedá vůbec nic předvídat. Izraelský premiér před odletem do Washingtonu přežil jen velmi těsně hlasování o důvěře, které si v parlamentu vyžádala opoziční strana Likud. Celkem 54 poslanců vyslovilo jeho vládě důvěru a 52 nedůvěru. Ehud Barak tak sice nadále zůstává ve svém úřadě, ale tak těsná parlamentní podpora mu nejspíše nedává moc široké možnosti dalšího manévrování.

Minulý týden ztratila jeho vláda v parlamentě většinu: z původně pětičlenné izraelské koaliční vlády vystoupily náhle tři politické strany - právě z obavy, že Barak učiní Palestincům při nadcházejících mírových rozhovorech příliš velké ústupky.

Ani americký prezident Bill Clinton, který pozval Arafata a Baraka do Camp Davidu a předem ocenil jejich odhodlání dosáhnout dohody, si o možnosti úspěchu summitu nedělá iluze: „Je to těžké,“ řekl, „je to snad ten nejobtížnější ze všech mírových problémů na světě. Jedná se ty o nejsložitější záležitosti celého mírového procesu na Blízkém Východě, na nichž jsme pracovali už skoro osm let.“

Podle Billa Clintona stojí teď vůdci obou stran před zcela základními a vzájemně propleteným otázkami a nemohou uspět bez zásadního kompromisu. „Cesta k míru vede vždy z obou stran,“ poznamenal americký prezident v úterý odpoledne našeho času, těsně před odletem do Camp Davidu.

autor: Jan Bednář
Spustit audio