Předseda SPO Jan Veleba: Stát, který není schopný chránit své hranice, je určený k rozkladu

26. leden 2016

S hostem pořadu Interview Plus především o strategii Strany práv občanů v nadcházejících krajských volbách, o obavách z přílivu uprchlíků a současné situaci v Evropské unii.

„Stranu jsem převzal v době, kdy na tom byla velmi nedobře po posledních parlamentních volbách. Můj cíl je, abychom byli úspěšní v pěti nebo šesti krajích,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas Plus Jan Veleba, nezávislý senátor a předseda Strany práv občanů (SPO).

S kým půjde SPO do krajských voleb?

„Je to na každé krajské organizaci, mají zkrátka volnou ruku. Tam, kde je to možné, jsme doporučili, aby šli do voleb v koalici. S našimi lidmi jedná SPD (Svododa a přímá demokracie – pozn.), jejímž předsedou je Tomio Okamura, ale zájem má i Úsvit – Národní koalice.“

Nevadilo by vám, kdyby se vaše kandidátky spojovaly ať už se SPD nebo s Úsvitem?

„Byla by to klasická koaliční kandidátka. Cíl je v těch volbách uspět, nevím, proč by mi to mělo vadit.“

Není to proti filosofii vaší strany, kterou jste charakterizoval jako levicovou?

„Filosofie naší strany je v této souvislosti, mluvíme teď o imigračním exodu do Evropy, naprosto jasná. Je v naprosté shodě s prezidentem Milošem Zemanem. Prioritní zájem každé strany by měl být zabezpečit vlastní občany.“

Jsou další subjekty, se kterými byste si dokázal představit spolupráci?

„Například sdružení Pro Vysočinu. Nedokážu si představit naopak kandidátku s TOP 09, ale oni s námi taky ne.

Neuškodí vaší straně, když se bude vaše levicová strana spojovat se stranami, které jsou na extrémní pravici?

„Já osobně nic extrémního nevidím na tom, když chci hájit ty hodnoty, které tady jsou. Já mám rád tuto vlast, mám rád tuto zem. Já v tom opravdu nic extrémního necítím.“


Už dávno měly být v běhu zákony, například, nazvu to laicky, zákon o ochraně ženy (Veleba v souvislosti s událostmi v Kolíně nad Rýnem)

Jak uprchlická krize souvisí s právy občanů?

„Měli by bránit hodnoty, neměli bychom dopustit to, co se stalo v Německu. Já bych tam v této době nechtěl žít.“

Jak byste to řešil vy?

„Schengen má být hranice a má se chránit. Ten stát, který není schopný chránit své hranice, je určený k rozkladu a k zániku.“

Kde došlo k selhání?

„Tady selhali evropští politici. O tom, že toto nastává, o tom věděli evropští politici už tři roky. Nehnuli prstem. S lítostí musím říct, že jak se ukazuje, tak se potvrzují slova Václava Klause, že koncept Evropské unie je chybný,“ říká Jan Veleba.

Celý rozhovor z pořadu Interview Plus, ve kterém Jan Veleba například hodnotí prezidentské působení Miloše Zemana, si poslechněte ze zánamu Českého rozhlasu Plus.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.