Předseda Evropské komise José Barroso jedná v Číně

25. duben 2008

O evropských investicích a vzájemném obchodu, ale také o lidských právech a závadných čínských výrobcích budou mluvit předseda Evropské komise a osm jeho kolegů s politiky v Pekingu. Setkají se s prezidentem Chu Tin Taem a také předsedou vlády nejlidnatější země světa Wen Ti Paem. Stranou jejich rozhovorů by neměla zůstat ani situace v Tibetu.

Předseda Evropské komise José Barroso má spolu s čínským premiérem zahájit fungování Evropsko - čínského obchodního a hospodářského mechanismu, na kterém se oba partneři dohodli loni v listopadu. Má umožnit evropským investorům snadněji se etablovat na čínském trhu. Pomoci má i při ochraně práv duševního vlastnictví.

Barroso ale čínským politikům také připomene protichůdnost toho, že Peking pořádá největší světový svátek sportu na pozadí represí a napětí v zemi. Komisařka pro ochranu spotřebitelůx Meglena Kuneva připomene Číňanům, že bude nepřípustné, aby evropští sportovci dostali na hrách zdravotně závadné potraviny nebo předměty ze škodlivých materiálů, kterými Čína evropské trhy zaplavuje.

autoři: pan , kbr
Spustit audio