Předčasný porod ovlivňuje mozek

14. listopad 2012
Monitor

Předčasně narozené děti mívají problémy s motorikou i učením. Důvodem by podle nové studie mohla být snížená plasticita mozku.

Mozek nejintenzivněji roste mezi 20. a 37. týdnem těhotenství. Pokud se dítě narodí předčasně, tedy ve 37. týdnu nebo před ním, ovlivní to mikrostrukturu, nervová spojení i neurochemii jeho mozku. To pak může mít za následek problémy s rozvojem, učením a pamětí. Jaký mechanismus je má na svědomí, dosud přesně nevíme. Australští vědci zkoumají plasticitu mozku, která je životně důležitá pro naši paměť a schopnost učení. Díky své plasticitě se mozek dokáže reorganizovat a odpovídat na změny v prostředí i různé stimuly tím, že modifikuje počet a sílu nervových spojení. Plasticita je také důležitá obnovu mozku po nějakém poškození.

Výzkumu na univerzitě v Adelaide se zúčastnili teenageři, kteří se narodili předčasně i ve správném termínu. Plasticitu jejich mozku vědci sledovali neinvazní metodou magnetické rezonance. Získaná data dokazují, že i mírně předčasný porod má za následek sníženou plasticitu mozku. Předčasně narození teenageři také měli nižší hladinu hormonu kortizolu ve slinách, což ukazuje sníženou odpovídavost mozku.

Zdroj: University of Adelaide

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio