Před sto lety se narodil Jaromír Vomáčka, autor písní Zhasněte lampiony, Lékořice, nebo Dobře míněná rada

23. březen 2023

Veselé vánoce autora Jaromíra Vomáčky se vžily spíše pod názvem Vánoce, vánoce přicházejí a také Dobře míněná rada je známá spíše pod jiným názvem: Běž domů, Ivane. A pamětníci si jistě vzpomenou, jak ohromný účinek v době svého vzniku píseň měla.

V sobotu 25. března se v Lysé po 10. hodině budou střídat Jiří Škvára a jeho muzikanti s pardubickou Pernštejnkou, v neděli na výstavu přijedou Křídlovanka a Táboranka. V rozhlasové premiéře si v Dechovkovinkách poslechněte novinku od člena Křídlovanky Jiřího Pohnána, jehož polka se díky textu od Václava Bárty jmenuje Zahrádka u Hrádku. Zazpívají Zdeněk Baťka, Nikol Stávková, Veronika Drobilič a Břetislav Osička.

Pořadatelé z Chýnova vás srdečně zvou na Setkání harmonikářů a heligonkářů, které se bude konat v sobotu 25. března od 13 hodin v kulturním domě v Chýnově.

Oslavenci a výročí

Možná budete překvapeni, kdo vám v Dechovkovinkách také zazpívá. Dagmar Veškrnová, později Havlová, která oslavila sedmdesátiny. Oblíbená herečka, která šla od roku 1974 z role do role jak ve filmu, tak v televizi i v divadle, po sňatku s Václavem Havlem své původní povolání vyměnila za působení reprezentativní, vyplývající z jejího společenského postavení. K herectví se později částečně vrátila, ale významně se věnuje i nadační a charitativní činnosti. Její vrozenou komediálnost využili členové souboru Šlapeto, kteří ji pozvali k natočení písně Petra Kůse Já jsem holka nóbl stavěná.

V den premiéry tohoto pořadu – 23. března – slaví své sedmdesátiny Josef Boháč z Týna nad Vltavou, zdatný klarinetista. Pepa prošel celou řadou kapel. Hrál s Vlachovkou, je členem Velkého dechového orchestru České Budějovice a rád vypomáhá dalším dechovkám. V roce 2010 se rozhodl založit kapelu svou. Podle sedmi nejčastějších rytmů, které tato parta hraje, ji nazval Sedmikráska. Splnil si tak jeden ze svých hudebních snů. Jeho muzikanti mu ke kulatinám samozřejmě zahrají. Co může zaznít jiného, než Vltavotýnská polka Ady Doška. Než ji zazpívají Radka Hloušková a Jana Bohoňková, pošleme přání pevného zdraví do Týna nad Vltavou i my.

18. března oslavil známý zpěvák lidovek a starší populární hudby Josef Sochor už 86. narozeniny. Vitální umělec se rozhodně nechystá na odpočinek, takže mu stejně jako Josefu Boháčovi přejeme pevné zdraví a posíláme Směs písní Karla Hašlera. Josef Sochor ji natočil za doprovodu České Švitorky, k jeho zpěvu se přidá trio Pomněnky.

23. března si připomínáme už 100 let od narození Jaromíra Vomáčky; hudebního skladatele a textaře, z jehož odkazu je dodnes mnoho písní živých. Namátkou uvedu: Zhasněte lampiony, Lékořice, Veselé vánoce, které se vžily spíše pod názvem Vánoce, vánoce přicházejí a také Dobře míněná rada, která předznamenala problémy s normalizační komunistickou mocí. V Dobře míněné radě se totiž zpívá Běž domů, Ivane a pamětníci si jistě vzpomenou, jak ohromný účinek v době svého vzniku – v roce 1968 – píseň měla. Jaromír Vomáčka, který byl několik let manželem zpěvačky Yvetty Simonové, se věnoval i dechovce a dokonce se studiovým orchestrem natočil celé album svých polek pod názvem Čí je posvícení. Jenže to bylo v roce 1971. Přišel zákaz a deska vyjít nesměla. Spatřila světlo světa až v roce 1990, ale to už byl autor písniček po smrti. Zemřel v pouhých 55 letech po čtvrtém infarktu, zlomen neustálými výslechy a bezmocností. Přesto z jeho písniček čiší optimismus na všechny strany.

V dechovkovém pořadu nelze vynechat jeden z největších hitů Jaromíra Vomáčky – Bubenické tango. Napsal ho s textařem Jiřím Kárníkem. Natočila ho celá řada orchestrů. Teď vám ho nabízím v nahrávce Táboranky se skvělým bubeníkem Antonínem Jínou. Tonda si známou píseň nejen zabubnuje, ale se svým otcem Jiřím i zazpívá.

Dechovkovinky zakončíme Alpským valčíkem od Jana Slabáka, kterému bude 24. března 82 let. Sólo na trubky zahrají autor skladby Jan Slabák a jeho celoživotní kolega z Moravanky Jan Hlaváček. Krásný jarní čas vám přejí a za pozornost děkují mistr zvuku Michal Kolář a od mikrofonu autor pořadu Zdeněk Voráč. Na slyšenou za týden.

A Zdeněk Voráč vám přeje krásný a ničím nerušený poslech.

Spustit audio