Před soudem znovu vracení majetku Kinskému

2. září 2003

František Oldřich Kinský zatím majetek v Jiřetíně pod Jedlovou na Děčínsku nezískal. Děčínský okresní soud odročil své rozhodnutí na 2. října. Advokát Kinského Jaroslav Čapek podal u děčínského okresního soudu 25 majetkových žalob. Požaduje v nich například přibližně polovinu území Národního parku České Švýcarsko, majetek v několika obcích, ale i nemovitosti některých firem a jednotlivců. V obci Jiřetín pod Jedlovou na Děčínsku žádá Kinský většinou jde o pozemky a restauraci na Jedlové hoře. Obec se navrácení majetku brání, protože do oprav investovala několik milionů korun.

Starosta obce Josef Zoser proti navrácení majetku protestuje. "S pomocí jednoho soukromého podnikatele se nám podařilo opravit objekt restaurace na Jedlové a my jsme s ním uzavřeli dlouhodobou smlouvu, s kterou pokud bychom - a já si to nepřipouštím - neuspěli u soudu, nebudeme schopni splnit. A pak se ptám, kdo nám, respektive tomu soukromému podnikateli, uhradí náklady, které jsme museli vynaložit na rekonstrukci této restaurace."

Kinský podal prostřednictvím svého právníka u různých soudů 157 žalob. Domáhá se majetku, který má podle některých informací hodnotu 40 miliard korun. Kinského rodina o něj přišla po druhé světové válce na základě Benešových dekretů. František Oldřich Kinský ale tvrdí, že Benešovy dekrety se na něj nevztahují. Potvrdil to také v nedávním rozhovoru pro zahraniční vysílání Českého rozhlasu. "Neznám Benešovy dekrety tak, abych je mohl rozebírat. Vím jen to, že se na mne nevztahují, vztahovaly se na mého otce. Když bylo mé vlastnictví zkonfiskováno, bylo mi 9 let. Nepatřil jsem k žádné nacistické organizaci. Nevím, co bych tedy měl mít s dekrety společného. Proto si i moji právníci myslí, že jsem o svůj majetek nikdy nepřišel."

autoři: ark , heš
Spustit audio