Před 130 lety se narodil Vlasta Burian. Jeho poválečný osud ho zlomil, myslí si historik Klimeš

9. duben 2021

Vlastu Burianovi (9. dubna 1891–31. ledna 1962) se říkalo král komiků, ale jeho život nebyl z nejveselejších. Zažil vzestupy i pády, přízeň i zavržení publika, velké bohatství i úplnou chudobu.

Čtěte také

Talent Vlasty Buriana pobavit diváky byl nezpochybnitelný. Jeho herectví stálo na improvizaci. Uměl zahrát nejrůznější povolání a charaktery. Dokázal imitovat zvířata i zvuky věcí. Ale spletenec chvály a pomluv zastínil pohled na to, co pro český film a divadlo znamenal, jak napsal herec Jan Werich v knize Úsměv klauna.

Parodie Masaryka se mu nepovedla

Většinu veřejnosti si proti sobě popudil rozhlasovým skečem Hvězdy nad Baltimorem, ve kterém parodoval tehdejšího ministra Jana Masaryka. Toto vstoupení mu po válce mnozí vyčítali, i když bylo jediné. Dalším vystoupením se vyhýbal předstíráním různých nemocí.

Životu Vlasty Buriana jsme se věnovali v jednom z dílů pořadu Portréty. Poslechněte si pořad Davida Hertla >>

„Skeč natočil na permanentní nátlak, protože byl v očích německé veřejnosti, i té mocenské, absolutní hvězdou už od roku 1930. Pro ně to byla špička a oni potřebovali ty špičky dostat na svou stranu. V rozhlase vystupovala spousta dalších herců, které poválečná msta veřejnosti nepostihla,“ připomíná Ivan Klimeš z Národního filmového archivu.

Kolaborace?

Po válce byl Vlasta Burian odsouzen za kolaboraci. Byl obviněn z podpory nacismu, a že se společensky stýkal s Němci kvůli osobnímu prospěchu. Soud mu vyměřil tříměsíční vězení, půlmilionovou pokutu a veřejné pokárání.

Vlasta Burian ve filmu Přednosta stanice

„Jeho poválečný osud ho zlomil, i to, že ztratil publikum. Ztratil ho úředně – ne, že by ho lidé neměli rádi, ale zakázali mu vystupovat. Jeho návrat už byl vyhaslý, jen v estrádní podobě. Musel být neangažovaný v tom smyslu, že by se bouřil proti režimu, a už prostě končil,“ říká Ivan Klimeš.

O očištění Burianova jména usiloval na začátku 90. let divadelní historik Vladimír Just a herec Ondřej Suchý. Ministerstvo vnitra zrušilo nespravedlivý rozsudek nad Vlastou Burianem v roce 1994. Tím byl Král komiků oficiálně rehabilitován.

Víc si poslechněte v audiozáznamu z roku 2017.

autoři: Věra Štechrová , Jana Přinosilová , Regina Květoňová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.