Před 25 lety: březen 1990. Drancování – odsun – vězeňský syndrom

27. březen 2015

Vracíme se o čtvrt století zpět, do března roku 1990, kdy probíhal odchod sovětských vojsk z tehdejšího Československa. V březnu 1990 se ale také vysílaly první Hovory z Lán s Václavem Havlem. Prahu navštívil německý spolkový prezident Richard von Weizsäcker.

Z pozoruhodných témat domácího dění v březnu roku 1990 vybíráme tři: drancování – odsun – vězeňský syndrom.

Drancování – opakované stížnosti médií i rozhněvaných pracujících na „drancování“ turistů (a to jak ze západu, tak ze severu, jihu a východu), kteří vykupují naše zboží, v podtextu a někdy i bez něj míněno levné a dobré, přičemž nějaký opravdu systémový pohled na ekonomické souvislosti v zásadě zcela chybí.

Odsun – jde samozřejmě o odchod sovětských (okupačních) jednotek či spíše o jeho začátek. Z mnoha dochovaných záznamů jsme mohli vybrat pouze zlomek. Informace o ekologických i jiných škodách se vzájemně dosti podobají, ačkoliv je sledováno vícero regionů.

Vězeňský syndromdodnes aktuální úvaha prezidenta Václava Havla o paralele mezi stavem propuštěného vězně, který poté, co vyjde z vězení, najednou ztrácí přesné vězeňské mantinely a musí se stále znovu a znovu rozhodovat, a stavem tehdejší společnosti zbavené obdobných – byť nesporně daleko hlubších – mantinelů.

Václa Havel při projevu

Z dalších zajímavých témat v pořadu uslyšíte krátký rozhovor s Tomášem Baťou, ukázku z prvních prezidentských Hovorů z Lán, pozoruhodné informace o postihování příslušníků represivních složek za násilí na demonstraci 17. listopadu.

Zajímavou zprávu na pomezí totalitní praxe a bulváru, nezvykle ostrý projev tehdejšího českého premiéra Petra Pitharta o stavu našeho pohraničí, zveřejněné údaje o našem obchodování se Semtexem za komunistického režimu (a velký ohlas, který tyto informace vzbudily v zahraničí) a jiné zajímavé zprávy si kdykoli poslechněte v Archivu Plus nahoře v článku nebo v iRadiu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.