Prazvláštní stroj pomáhá na maďarsko-ukrajinské hranici a dokáže vychrlit stovky palačinek za hodinu

Humanitární pomoc má nejrůznější podoby. Na hranicích s Ukrajinou není třeba jen jídlo, deky nebo hygienické potřeby. Velmi vítaní jsou i dobrovolníci, kteří přinesou hry a vytvářejí program pro děti prchající před válkou. Každý úsměv se počítá. 

S tímto vědomím vyrazila do pohraniční Záhoně pomáhat i skupina nadšenců. Kromě svého odhodlání s sebou vzala i neobvyklý stroj na palačinky.

Palačinkový zázrak postavila skupina kamarádů v Maďarsku a jezdí s ním na charitativní akce. Teď ho vzali na hranice s Ukrajinou. Vynález tam rozložili před železniční stanicí. A hned se kolem nich začal tvořit dav. 

Prazvláštní stroj na palačinky

Čtěte také

Plameny z plynové bomby vyhřívají dva duté plechové válce, otáčejí se a po jejich vnějším obvodu se táhne těsto, opisuje částečný tvar ležaté osmičky. Nejdřív se opéká z jedné strany, na druhém válci z druhé strany. Na konci slečna velkými nůžkami odstřihává hotové palačinky a skládá je na sebe do vysokého sloupce.

Jedním ze skupiny kamarádů je také Ištván, který ale zdůrazňuje svou přezdívku Csikó neboli Hříbě, a popisuje, jak na nápad sestrojit přístroj přišli: 

„Tenhle palačinkový stroj vynalezl jeden chlapík v Jižní Africe. Pak z toho udělal dvacetivteřinové video a dal ho na internet. Tam jsme ho viděli my a vyrobili něco podobného. Stálo to hodně práce. Věnovali jsme tomu asi dva tisíce hodin a rok a půl jsme ho vylepšovali. Je to poměrně složitá technologie.“

Palačinkový stroj vynalezl jeden chlapík v jižní Africe

Nahoře je zásobník, v něm těsto, které stéká dolů. Přelévá se na plochu, kde se rozlévá do požadované šířky. Pak už přetéká na první z vyhřívaných válců,“ pokračuje Ištván neboli Csikó. 

To je chvíle pro dalšího z členů obsluhy, Bélu. Drží něco, co by se dalo popsat jako velký cukrářský štětec. Roztírá těsto tam, kde se nerozlilo rovnoměrně.

A pak dávám pozor na okraje. Když se tam těsto připaluje, musím ho odstranit. To je třeba dělat ručně, nejde to mechanizovat. Hodně záleží na okolí, když fouká vítr nebo i slabý vánek, tak se to může celé pokazit,“ popisuje Bélo. 

360 palačinek za hodinu 

Další válec kontroluje Ištván. Znovu zdůrazňuje, že pokud by se těsto připálilo, museli by přestat a začít znovu. Na konci odstřihává palačinky jeho kolegyně a dalších asi pět lidí palačinky plní, maže a rozdává uprchlíkům. Stroj dokáže vyrábět 360 palačinek za hodinu.

Na obsluhu je potřeba hodně lidí. Peníze na tom nevyděláme. Kdykoli nás ale někdo požádá, tak jezdíme na charitativní akce. Pomáháme vybírat peníze,“ svěřuje se Ištván, který je sám upoutaný na vozík.

Jediný v Evropě

Na krku má zavěšený velký mírový znak a červené srdce. Tady na hranicích hlavně rozdává jídlo, ale taky tolik potřebné pozitivní emoce: „Jen se podívejte, opravdu s tím máme velký úspěch. Je to nejspíš jediný takový stroj v Evropě. Tak se tu zastavuje hodně lidí a pozoruje.“

Palačinky plní kakaem, jablečným pyré, marmeládou z meruněk nebo lesního ovoce

Palačinky se plní kakaem, jablečným pyré, marmeládou z meruněk nebo lesního ovoce.

autoři: Ladislav Novák , aka
Spustit audio

Související