Pražský hrad vystaví od 17. do 21. ledna korunovační klenoty. Vidět je můžete v katedrále sv. Víta

6. prosinec 2022 10:16

Když byly vystavené naposledy, přišlo se na ně podívat přes 30 tisíc lidí. Teď budou české korunovační klenoty po pěti letech k vidění znovu. Oznámili to zástupci prezidentské kanceláře. A doplnili, že na klenoty se zájemci budou moct přijít podívat na ne úplně obvyklé místo.

Lidé klenoty uvidí přímo v katedrále sv. Víta na Pražském hradě a to od úterý 17. do soboty 21. ledna. V pondělí 16. ledna budou vyzvednuty z Korunní komory.

Sejde se kvůli tomu 7 klíčníků – prezident, premiér, předsedové obou parlamentních komor, pražský arcibiskup, děkan metropolitní kapituly u sv. Víta a primátor Prahy.

„Bude tak navázáno na první vystavení korunovačních klenotů po příchodu svobody, kdy byly v roce 1993 vystaveny na přelomu ledna a února. Budou vystaveny v původní vitríně Josefa Gočára,“ přibližuje prezidentův kancléř Vratislav Mynář.

Svatováclavská koruna

Mezi korunovační klenoty patří Svatováclavská koruna, královské žezlo, jablko, poduška pod korunu, korunovační plášť s hermelínovými doplňky, štóla, pás a část roucha nazvaná manipul.

Trn z trnové koruny Krista

Koruna pochází z roku 1346, kdy si ji pro svoji korunovaci nechal vyrobit Karel IV. V kříži na jejím vrcholu má být uložen trn z trnové koruny Krista, tak jak praví latinský nápis na koruně. V roce 2003 to ale průzkum zpochybnil.

Nový rentgenový snímek z letošního října potvrdil, že v noze kříže je dutinka, do které by se trn jistě vešel. „Zvolená metoda rentgenového záření neumožňuje přímé potvrzení organické hmoty, tedy samotného trnu uvnitř schránky,“ vysvětluje ředitel oboru památkové péče z kanceláře prezidenta Petr Kroupa

Neexistují ale podle něj žádné indicie, že by s nohou kříže bylo po zhotovení koruny manipulováno. „Tudíž nepochybujeme o přítomnosti trnu ve schránce." Nevyloučil další průzkum do budoucna.

Spolu s klenoty lidé uvidí i ostatky sv. Václava, patrona české země. Relikvie budou vystavené v kapli sv. Václava, která je součástí svatovítské katedrály. Lidé si na výstavu budou muset vystát frontu, hrad rezervační systém neplánuje.

Spustit audio