Pravidlo očkování-test-prodělání nemoci bude platit i pro letní tábory. Další podmínky jsou mírnější

8. červen 2021

Organizátoři letních táborů se naplno připravují na první turnusy. Od ministerstva zdravotnictví se po týdnech čekání už dozvěděli, jaká protiepidemická pravidla budou muset dodržovat, a jasno mají konečně také o testování lidí mířících na tábory. Podmínky pro letní tábory v Koronafokusu, jak byly nastavené 7. června – o den později ministerstvo podmínky změnilo a ve středu 9. června ustoupilo od testování otestovaných dětí –, představí vědecký redaktor Ondřej Vaňura.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Z podmínek pro letní tábory, které vláda schválila v pondělí 7. června, vyplývá, že pokud se akce účastní více než deset osob, každý člověk musí splnit jednu z podmínek takzvaného systému OTN neboli očkování, test, prodělaná nemoc.

Čtěte také

Konkrétně jde o PCR test ne starší víc než 7 dní, antigenní test ne starší než 72 hodin, doklad o očkování – nejdříve ale 22. den po aplikaci první dávky. Dále potvrzení o prodělaném onemocnění covid v uplynulých 180 dnech.

Možné bude i podstoupení preventivního antigenního testu na místě nebo doklad o absolvování testu u zaměstnavatele nebo ve škole, popřípadě čestné prohlášení.

Právě na toto upřesnění organizátoři táborů doposud čekali. Přípravy táborů přitom trvají mnohdy i měsíce a první turnusy někde začínají hned po vysvědčení 30. června, tedy za zhruba tři týdny.

V úterý 8. června ale ministerstvo přidalo podmínku, že účastníci se musí testovat po sedmi dnech trvání tábora. 

Tachezy: Testovat nejlépe PCR testy

Přísnější pohled než vláda má na pravidla testování viroložka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Ruth Tachezy. Podle ní je jednoznačně potřeba děti před táborem otestovat, a to metodou PCR. Aktuální nízká čísla nakažených sice podle ní vypadají nadějně, na druhou stranu jsme v jiné situace než loni v létě, kdy jsme tu ještě neměli různé varianty koronaviru.

Důvodů k testování vidí několik, především to, že se na táboře můžou setkat děti z různých koutů republiky, navíc můžou před tím být i na dovolené v zahraničí.

Mírnější pravidla než loni

Pravidla pro testování či jiný doklad bezinfekčnosti nejsou to jediné, co bude nutné na táborech dodržovat. Ostatní pravidla jsou vcelku podobná těm z loňského roku, některá loňská opatření ovšem platit nebudou.

Čtěte také

Například se nemusí nijak omezovat počet účastníků. Změna je také v případě, že by se na táboře objevil někdo nakažený koronavirem. Zatímco loni to znamenalo jasný konec celého tábora, teď budou každou takovou věc posuzovat krajští hygienici.

Mezi jednotlivými turnusy táborů musí být minimálně čtyřhodinové rozestupy, loni to bylo osm hodin. Za určitých podmínek se děti můžou podílet na přípravě jídla, což loni nemohly.

Stejně jako loni ministerstvo zdravotnictví doporučuje omezit návštěvy koupališť nebo hradů a zámků. Roušky se budou nosit jen mimo tábor a to tam, kde to zrovna v daný moment bude obecně nařízené.

Děti se těší, zní z Junáka

Největším pořadatelem letních táborů u nás je Junák – český skaut. Letos organizuje o prázdninách přes tisíc táborů. Podle místostarosty Petra Vaňka je zájem stejný jako v jiných letech, děti se už těší na to, až spolu po těch dlouhých měsících, kdy měly většinu času distanční výuku, stráví delší čas.

Čtěte také

Podobně mluví i předseda Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka, podle něj je letos mnohdy zájem o tábory větší než loni, některé z nich už jsou v tuto chvíli plně obsazené, takže výběr se tenčí.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Poradnu Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související