Pravidelná péče a prevence onemocnění nohou

25. únor 2002
Zdraví

Pravidelná péče o nohy je nesmírně důležitá. Onemocnění jako kuří oka, zatvrdlá kůže na chodidlech a patách nebo mozoly trápí mnoho lidí. Řešením je pedikúra nebo návštěva lékaře. Andrea Říhová se pedikérky Hany Růtové zeptala, co dělat proto, abychom se podobným zdravotním problémům mohli úplně vyhnout.

Růtová: Každý den by si měl člověk udělat osvěžující koupel nohou, deset, dvacet minut, brousit paty a celé chodidlo pilníkem na nohy, mazat výživným hydratačním krémem a správně, tedy rovně, zastřihovat nehty.

Pokud si není možno pomoci doma, měly bychom zajít k lékaři nebo na pedikůru?

Růtová: Pravidelná péče pedikéra je vhodná, především u nemocných diabetem, kteří by si nohy neměli ošetřovat sami. Jedná-li se o puchýřky, různé bělavé či žluté skvrny, tak navštívit kožního lékaře. V případě porušené nožní klenby poradí ortoped, který předepíše vhodné vložky pro příčně i podelně plochou nohu, nebo jinou zdravotnickou pomůcku.

Lékárny nabízejí široký sortiment různých potřeb, které jsou dostupné bez receptů. Můžeme si sami pomoci při postižení kuřími oky, existují speciální náplastě?

Růtová: Jsou náplastě na kuří oka či mozoly, obsahující kyselinu salicylovou, která kůži změkčí tak, že ji můžete odstřihnout, opilovat. Při nezdaru vám pomůže pedikér.

Ženy i muži mívají problémy se zarůstáváním nehtů, s různými plísněmi. Jak se proti tomu bojuje?

Růtová: Pedikér vás doporučí ke kožnímu lékaři, který odebere kousek nehtu, předá k mikroskopickému a kultivačnímu vyšetření, kde zjistí, co onemocnění způsobuje. Je pak doporučena následná léčba, různé antimykotika, léky, roztoky, mastičky. Při zarůstání nehtů doporučuji pravidelné odborné stříhání nehtů a ošetření nohou. Vyskytnou-li se problémy, doporučí vám pedikér návštěvu chirurgické ordinace.

A co se má dělat s bradavičkami?

Růtová: Mnoho lidí se domnívá, že jde o kuří oka. Jedná se ale o virové bradavičky, které získáváme v saunách, společných koupelnách, sprchách na koupališti. Tato záležitost náleží kožnímu lékaři.

Jak se máme chránit v saunách, na koupalištích?

Růtová: Měl bychom nosit svoje vlastní přezůvky, používat svůj ručník, po osprchování z bazénu používat desinfekční spreje na chodidla, dostatečně vytírat meziprstní prostor a vystříkavat obuv příslušným roztokem.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu