Pravice by měla spolupracovat. Společná kandidátka ODS a TOP 09 je ale nejspíš utopie, říká Jiří Pospíšil

12. říjen 2016

Jaký je stav české pravice? Měla by se před sněmovními volbami spojit? A proč se tradičním stranám nedaří odpovědět na úspěch nových a mnohdy ideově „neukotvených" stran? O tom v pořadu Interview Plus mluví europoslanec, zvolený za TOP 09, Jiří Pospíšil.

Všichni proti ANO?

„Ve chvíli, kdy se standardní strany spojí proti hnutí ANO, tak mu dají silný argument proto, aby příští rok v kampani do parlamentu jasně říkal: Viděli jste krajské volby, my jsme je vyhráli, voliči nám dali mandát a ostatní strany to nerespektovali. Je to karta do rukou pana Babiše," říká Jiří Pospíšil. Reagoval tak mimo jiné na trend posledních dní, kdy se v krajských zastupitelstvech sestavují koalice bez vítězného hnutí ANO. S tímto postupem Pospíšil, nesouhlasí. „ANO, s kterým já principiálně silně nesouhlasím, mělo dostat šanci sestavit koalici."

Půtky české pravice

„TOP 09 nebyla schopna nabídnout pro voliče atraktivní program a zaštítit ho výraznými osobnostmi v regionech na kandidátce," hodnotí europoslanec volební neúspěch strany, s níž spolupracuje. Jiří Pospíšil zároveň zdůraznil nutnost spolupráce pravicových stran. „Mám pocit, že mnoho pravicových voličů nebere dobře to, že pravice je rozdělená, lídři se navzájem pošťuchují, vytýkají si, kdo je silnější. Na Západě je běžné, že pravice spolupracuje, vytvářejí se volební bloky a díky tomu může být ve volbách úspěšná."

Společná kandidátka TOP 09 a ODS?

Nabízí se proto otázka, zda by pro obě pravicové strany nebylo výhodnější vytvořit společnou kandidátku. Jiří Pospíšil není proti. Zároveň si ovšem uvědomuje reálný stav věcí. „Voliči TOP 09 a ODS se v mnoha věcech překrývají. Jako člověk volící pravici bych to samozřejmě uvítal, ale myslím si, že se to nenastane, je to z říše snů. Říkám to ale jen jako svůj občanský postoj, sám kandidovat nebudu," říká europoslanec

Vábení pravicového voliče

Jiří Pospíšil zároveň uznává, že letošní brojení TOP 09 proti Andreji Babišovi příliš nevyšlo. „Pravicový volič očekává od svých politiků více. Je třeba poukazovat na nebezpečí, které souvisí s osobou pana Babiše. S jeho antisystémovou stranou. Vedle toho je ale třeba říkat, co pozitivního tomu voliči nabízím. S pouhou kritikou zkrátka dneska nevystačíte."

Jak Jiří Pospíšil hodnotí politické vyjednávání v Plzeňském kraji. Vstoupí do TOP 09? A co říká na návrh Evropské komise na zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce? Poslechněte si celý pořad Interview Plus s europoslancem Jiřím Pospíšilem.

autoři: Martin Ocknecht , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.