Práva černochů, gayů, žen a erotika. Playboy slaví 60 let

16. prosinec 2013

Boj za práva černochů, homosexuálů a žen, kvalitní publicistika, hloubkové rozhovory a spousta analytických článků od významných osobností žurnalistického světa. Málokdo by si dnes tipnul, že toto všechno ztělesňoval časopis Playboy, který v těchto dnech oslavil 60. narozeniny.

„Hugh Hefner založil Playboy v roce 1953, v období velkých společenských změn v USA. Ženy začínaly masivně chodit do práce a uváděly tím v pochybnost tradiční mužskou roli machovského živitele,“ přibližuje úplné začátky magazínu Vlado Olexa, který dnes šéfuje českému vydání Playboye. Hefner pochopil, že miliony amerických mužů a žen si kladou základní otázky o tom, jak a proč vlastně žijí, jaké jsou jejich hodnoty. Playboy vytvořil nový typ spotřebitele – sofistikovaného a intelektuálně zdatného muže jako protiklad ramenatého a tichého mstitele, jakým byli třeba herci John Wayne nebo Gary Cooper.

Sexuální revoluce v Americe v té době už doutnala, Hefner jenom zapálil sirku. „Playboy přinesl geniálně propracovanou kombinaci decentní nahoty a sexuálních rad a vysoce intelektuálních článků, rozhovorů a reportáží, kterou dodnes nikdo nebyl schopen napodobit - a to vše v době, kdy libido Američanů rostlo přímo exponenciálně. Až do 70. let americký Playboy společnost ovlivňoval, potom se jí začal přizpůsobovat,“ říká šéfredaktor Vlado Olexa.

Obsah Playboye se během let značně proměnil. Zajímavé je sledovat, jak se v průběhu svého působení měnil i jeho vztah k feministkám a naopak. „V 50. a 60. letech to byl vlastně Playboy, kdo tahal za stejný provaz jako feministky. Osvobození žen byl právě jeho boj. Playboy znovu definoval společenské postoje na ženskost. Svým důrazem na vkusnou a decentní nahotu – na rozdíl od konkurentů jako Penthouse nebo Hustler – se snažil přemostit odvěkou dichotomii madona versus děvka ženské sexuality. Playboy byl v popředí hnutí za uzákonění potratů a jeho nezisková nadace pravidelně přispívala značnými sumami různým hnutím za ženská práva. Současným CEO je taky žena – Hefnerova dcera Christie,“ dodává Olexa.

03024400.jpeg

Dneska se situace ale trochu změnila. Playboy se dostal pod palbu kritiky nejen feministických, ale i náboženských kruhů. Přestože Playboy značně slevil ze svého kvalitního obsahu, stále zůstává po celém světě velmi populární. „Na některých velkých trzích, jako je Rusko nebo Německo, si Playboy stále drží vedoucí pozici třeba z hlediska inzerentů. Kdo není v Playboyi, jako kdyby v Rusku neexistoval. Tam neexistuje remitenda a prodá se absolutně všechno.“ I český Playboy se v 90. letech pokoušel o Hefnerův model z 50. a 60. let. Svědčí o tom třeba to, že ho nějakou dobu vedl spisovatel Arnošt Lustig společně s Milošem Kopeckým.

autor: Martin Melichar
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.