Praobyvatelka Karibiku pocházela z jihovýchodní Asie

20. září 2010

Historie osídlení Ameriky byla složitější, než se ještě nedávno zdálo. Mexičtí vědci došli k závěru, že před 12 000 lety osídlili pobřeží Karibského moře lidé pocházející z jihovýchodu Asie.

Osídlení Ameriky je obvykle přičítáno poměrně malé skupině obyvatel ze severovýchodu Asie, kteří přešli do Nového světa po dočasném pevninském mostu v oblasti dnešní Beringovy úžiny. Vědci z mexického Instituto Nacional de Antropología e Historia dospěli k závěru, že historie osídlení Ameriky byla mnohem komplikovanější. Přesvědčila je o tom 12 000 let stará kostra nalezená na mexickém pobřeží Karibského moře. Ta patřila ženě, která vzhledem připomínala obyvatelky jihovýchodní Asie.

Kostra, která je v Mexiku známá jako La Mujer de las Palmas čili „žena od palem“, byla nezena v podmořské jeskyni poblíž karibského letoviska Tulum. Voda se dostala do jeskyně až na konci ledových dob, kdy stoupla hladina moře. Přesto stačila ostatky pravěké obyvatelky Karibiku dokonale konzervovat. Kosti jsou zachovány z 90 %. Antropologové tak mohli provést rekonstrukci toho, jak žena vypadala za svého života.


Bylo jí mezi 44 a 50 roky a byla drobné postavy. Měřila kolem 150 centimetrů a vážila asi 58 kilogramů. Ve spolupráci s francouzskými odborníky rekonstruovali i tvář „ženy od palem“. Ta nese rysy dnešních obyvatel jihovýchodní Asie. Nikdo neví, jak vypadali obyvatelé této části světa před 12 000 roků, a tak je vzhled „ženy od palem“ považován některými badateli za velmi přibližné vodítko. Podle vedoucího týmu mexických archeologů Alejandra Terrazase však dokládá nález kostry pravěké ženy z Karibiku osídlení Ameriky větším počtem migračních vln, jež přivedly do Nového světa lidi z různých částí Asie.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 6.8.2010 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.