Přál bych si, aby se prezident s premiérem sešli a řekli, jak bude ČR postupovat, říká poslanec Foldyna

26. listopad 2015

Mezi prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou se něco děje. Od prezidentova kontroverzního vystoupení na Albertově 17. listopadu létají mezi oběma politiky ostrá slova.

„To je něco co veřejnost v současné době ještě více znervózňuje. Nehodlám komentovat, kdo z nich má pravdu. Diskuze je v této chvíli velice složitá,“ říká k tomu Jaroslav Foldyna, poslanec ČSSD.

Připomeňme, že premiér Sobotka řekl, že nebezpečí představují teroristé, ne uprchlíci. Premiér také kritizoval prezidenta s tím, že podle něj v zásadě legitimizuje šíření xenofobie a nenávisti v naprosto extrémní podobě.

„Já si myslím, že situace kolem nás je tak vážná, že občané České republiky mají právo na to mít strach a čekají od politiků, zejména od těch, které volili a to je prezident a premiér, aby jim řekli, že to vnímají a jak to budou řešit,“ myslí si poslanec Foldyna.

Na adresu preméra řekl prezident Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes, že premiér Sobotka svým postojem k uprchlické krizi ohrožuje bezpečnost České republiky. Nepřímo jej také nazval drzým klukem.

„Nemyslím si, že by premiér ohrožoval bezpečnost této země. Myslím si, že premiér i vláda udělali racionální kroky. My nejsme pupek světa, nejsme USA ani Rusko, abychom pískali ten geopolitický souboj, jehož je migrační krize součástí,“ vyjádřil se ke slovům prezidenta poslanec ČSSD Foldyna.

Premiér Sobotka také tvrdí, že prezident svým vystoupením po boku lidí hlásajících nenávistné postoje rozzlobil všechny v ČSSD.

Neukazuje se ale, že prezident mnohem lépe než premiér či celá vláda reprezentuje vůli většiny obyvatel? Poslední průzkum CVVM naznačuje, že důvěra v prezidenta se opět zvýšila, věří mu prý 56 % lidí.

„Moc bych si přál, aby se prezident s premiérem sešli a řekli občanům ČR, jak budeme postupovat, uklidnili veřejnost a shodně postupovali v zahraničních politických otázkách směrem k tomu, aby občané měli pocit, že politici udělají vše pro to, aby se nemuseli té krize bát,“ myslí si o současné situaci poslanec.

„Lepší je být chytrou horákyní než užitečným idiotem a hledat východiska, která jsou netradiční. To veřejnost od svých reprezentantů očekává,“ uzavíra poslanec Jaroslav Foldyna.

autoři: Jana Tupá , bum
Spustit audio