Praha volila Schwarzenberga. Prezidentem se přesto stane Zeman

26. leden 2013

Dalším českým prezidentem bude Miloš Zeman. Ve volbách zvítězil ve všech krajích kromě Prahy. Dvě třetiny voličů daly v hlavním městě svůj hlas Karlu Schwarzenbergovi.

Ve všech 57 městských částech vyhrál Karel Schwarzenberg. Čím blíž středu města, tím větším rozdílem. Nejtěsnější výsledek byl v Praze - Královicích, a to 47 procent pro bývalého premiéra a 53 procent pro ministra zahraničí. Celkem šlo v Praze volit přes půl milionu lidí.

„Já jsem rád, že to pan Zeman vyhrál, i když proti Karlu Schwarzenbergovi celkem nic nemám, ale v porovnání těchto dvou mi opravdu Miloš Zeman přišel lepší a pro Českou republiku pro následujících pět let užitečnější,“ hodnotí volbu starší muž z Dejvic.

Na Zemanovi prý nesmírně obdivuje jeho inteligenci a schopnost vyjádření. Myslí si, že je to politik, který převyšuje ty, kteří Českou republiku v současné době vedou. „Já jsem zvědavý, koho budeme volit za pět let,“ dodává.

V centru města se žádné bujaré oslavy nekonaly. Rušno bylo jen v okolí Lucerny, kam se spolu se svým štábem i příznivci uchýlil Karel Schwarzenberg. Kolem šestnácté hodiny postávalo venku plno zklamaných lidí.

„To, co se stalo, je asi to nejhorší, co se mohlo stát. Ze všech těch kandidátů, co tam byli. Já neříkám, že pan inženýr Miloš Zeman nedokáže být schopným prezidentem, ale jako člověk mi naprosto nevyhovuje. Podle mě je to lhář, populista, demagog. Čest mu v podstatě nic neříká,“ neskrývá své rozčarování mladý muž. Nového prezidenta ale podle svých slov za nějaký čas přijme:

„Bude to náš prezident, bude nám viset ve třídách, na úřadech, takže člověk to bude muset překousnout, ale rozhodně na něj nebudu moct být hrdý."

Miloš Zeman složí prezidentský slib 8. března. Den poté, co skončí mandát Václavu Klausovi.

autoři: ank , msk
Spustit audio