Praha není na hranici turistických možností. Ani zdaleka, tvrdí zástupce cestovních kanceláří

29. srpen 2017

Obyvatelé některých evropských metropolí varují před tím, že hordy turistů ničí oblíbené evropské destinace. Turisté jsou prý hluční, znečišťují životní prostředí a turistický ruch zvyšuje ceny nájmů v centrech evropských měst. Napsal to nedávno server CNN Money. „Parníky přivážejí do Benátek turisty už ubytované na lodi, přidaná hodnota pro město je tak minimální. V Praze je to ale jinak,” říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež, který byl hostem úterního pořadu Interview Plus.

Ve městech jako Barcelona, Benátky, Dubrovník nebo Praha se prosazuje názorový proud, který upozorňuje na negativní aspekty masové turistiky, píše se na serveru CNN. Podle Papeže je dobře, že se diskuze na toto téma otevírá.

„Tyto názorové proudy začaly ukazovat na některé aspekty masové turistiky, které mohou v budoucnu ještě zesílit. Města, o kterých se píše, ale nejsou ve stejné situaci. U Benátek to tak je, centrum je na hraně únosnosti. Města jako Dubrovník ale zažívají velmi krátkou sezónu, tam je to otázka malých proudů, které budou mít ve výsledku malý dopad,” myslí si.

Krize na parníku

„Všichni by si měli uvědomit, že hlavním problémem jsou zaoceánské parníky, které přistanou a vyplivnou zničehonic tři až pět tisíc lidí, kteří město zaplaví. Nejde o klasickou turistiku,” vysvětluje místopředseda.

Obrovské lodě tak podle Papeže můžou za krizi v turistice více, než levné letenky nebo Airbnb. „Parníky přivezou s sebou obyvatele už ubytované na lodi, přidaná hodnota pro město je tak minimální. Finance tak nepřinesou ani obyvatelům, kteří provozují ubytovací zařízení, ani těm, kteří provozují jiné služby. Těží z toho maximálně prodavači suvenýrů a prodejci vstupenek do památek a muzeí,” říká.

Centrum bez místních

Nepříjemné situace není podle Papeže uchráněna ani Praha. „Parníky sem už přijíždějí po Vltavě, ale nejde o lodě s takovou kapacitou. Praha zdaleka není na hraně možností, které má. Jde spíš o to, aby se město dokázalo spojit v jeden celek a třeba lépe uklízelo koše, které rozčilují místní.”

zaoceánský parník

Podle článku CNN populace Benátek za posledních padesát let klesla o dvě třetiny. Místní obyvatelé si stěžují, že Benátky už nejsou Benátkami, jde podle nich o turistické muzeum, ze kterého se úplně vytratil původní život.

„V Benátkách se to už skoro nedá vrátit zpátky, protože majitelé nemovitostí, kteří získávají peníze z pronájmů, se těchto peněz nebudou chtít vzdát. Tam už návrat skoro není možný, ale u měst jako je Praha, se to nějak regulovat dá. Tady se můžeme dočkat určité harmonizace,” věří Papež.

Vymáhat zákony


V Benátkách se to už skoro nedá vrátit zpátky, protože majitelé nemovitostí, kteří získávají peníze z pronájmů, se těchto peněz nebudou chtít vzdát. Jan Papež

Jak by regulace v turismu mohly vypadat? „Jsou dvojí. Jedna je cenová, tedy věci, které jsou příliš žádané, zdraží natolik, že určitá část turistů odpadne. To jsou památky jako Machu Picchu, kde vstupenky zdražily tak, že si to spousta lidí nemůže dovolit,” odpovídá host.

Druhý typ regulace je daňový. „Dokázat si poradit s daňovými zákony, aby byly vymahatelné na všech, kteří se na turistice podílejí. Ať už jsou to průvodci, hotely, služby jako Airbnb. Tam je nevyrovnanost.”

Airbnb nemá podle Papeže se sdílenou ekonomikou nic společného. „Něco jiného je, když si domů pozvete turistu a ubytujete ho ve svém bytě. Airbnb je už normální tradiční byznys. Zákony na to jsou, jde spíš o to je dokázat vymáhat,” tvrdí Papež.

Spustit audio