Praha má nového nočního starostu. Chce snížit hluk v ulicích a posílit hlídky

Praha má nového nočního starostu. Inspirovala se třeba v Amsterdamu nebo New Yorku. Jeho úkoly? Uspokojit ty, kteří v centru bydlí, ale i lidi, kteří se do ulic přišli bavit. 

„Praha by měla být známá kluby a galeriemi, ne kvůli stag parties,“ říká první „noční starosta“

03489798.jpeg

Mirik Milan je nočním starostou Amsterdamu. Stal se jím před dvěma lety jako hlava neziskovky, která chtěla přimět město, aby začalo kluby a noční život brát vážně. Nejen proto, že z něj plyne zisk, ale také kvůli lidem zaměstnaným v nočním provozu. „Kluby jsou přece místa, za kterými se spousta lidí do měst stěhuje,“ myslí si Milan, který byl hostem pražského reSITE festivalu. Jde jen o to, aby když skončí party, nezbyly z klubů zavřené dveře, musí umět fungovat i přes den.

Nový noční starosta Jan Štern s námi prochází Prahou a upozorňuje na nejpalčivější problémy noční Prahy. „Dlouhé třídě by podle mě hodně pomohlo uzavření pro taxíky v noci. Je to hlavní zdroj hluku tady,“ říká třeba. 

A má i další plány Například posílit hlídky strážníků v centru nebo se domluvit s provozovateli podniků, aby jejich zaměstnanci sami umravňovali dění na ulici. 

„Potřebujeme prostředek, jak vybalancovat, aby se v Praze mohlo dobře spát, ale abychom represivně neomezovali noční život,“ vysvětluje radní pro kulturu Hana Třeštíková z hnutí Praha sobě. 

Radnice připravuje i další kroky, jak zklidnit noční život ve městě. Chce například omezit otevírací dobu podniků.

autoři: Marie Veselá , als
Spustit audio