Praha kvůli nepoctivým ubytovatelům vymýtí i ty poctivé, kritizuje Koutný z asociace pronajímatelů

31. červenec 2020

Hlavní město Praha po vzoru dalším metropolí chce zákonem regulovat krátkodobé pronájmy typu Airbnb. Asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí ale upozorňuje, že menšina těch, kteří nedodržují stávající pravidla, nebudou dodržovat ani ta přísnější.

„Praha potřebuje nástroj pro regulaci krátkodobých ubytovacích služeb provozovaných v bytech. Z centra města mizí funkce bydlení a trvalí obyvatelé si stěžují, že ve svých bytech nemohou bydlet,“ říká v Pro a proti na Plusu pražská radní za Spojené síly pro Prahu, TOP 09 a STAN Hana Kordová Marvanová.

Předseda České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí Matěj Koutný ale věří, že stávající regulace je dostatečná. „Povinností, které má ubytovatel v soukromí, je velké množství. Ale město zaspalo a nevyžaduje jejich dodržování. Tím dává vzniknout šedé ekonomice a podporuje nepoctivé pronajímatele.“

Data ukazují, že počet bytů poskytovaných na krátkodobé ubytovací služby turistům neustále stoupá. Asociace, kterou pan Koutný zastupuje, by měla řešit nespokojenost s tím, jak se turisté v centru chovají, což je povinností ubytovatele. Čarovat se statistikami nepomůže lidem, kteří se v centru nemohou vyspat a jejich děti tam nemohou chodit bezpečně do školy. Nevidím ale žádný zájem těchto platforem řešit tyto problémy.
Hana Kordová Marvanová

Radní tvrdí, že počet bytů, které jsou využívány pro ubytování turistů, je takové množství, že řada bytových domů se mění v hotely. „Takový stav je v rozporu i se současnými stavebními předpisy a územním plánem. Stejný problém řeší všechny nejen evropské metropole.“

Čtěte také

„Takzvané sdílené ubytování v původním slova smyslu nechceme v žádném případě postihovat ani eliminovat. Ale chtěli bychom zastavit proces, kdy se bytové domy, které mají sloužit k bydlení, mění v hotely,“ dodává Kordová Marvanová.

Podle Koutného je ovšem ze statistik Datové platformy hlavního města Prahy Golemio.cz zřejmé, že počet bytů sloužících k ubytování v soukromí je už tři roky stejný a spíše klesá. „Celoročních nabídek je asi 6 tisíc, což je 1,3 % bytového fondu.“

Problém je v tom, že nedostatečná kontrola těch, kteří nedodržují zákony, umožnila rozbujet šedou zónu, která neřeší, jak se hosté v bytě chovají. Věřím, že světlo je nejlepší dezinfekce a když všichni dohlédneme na to, že ubytovatelé budou dodržovat už teď dostatečná pravidla, tak se tyto negativní externality vymýtí. Praha se teď snaží vymýtit poctivé ubytovatele v soukromí jen tak mimochodem při řešení problému těch nepoctivých.
Matěj Koutný

Zástupce pronajímatelů připomíná, že nabízení investičního bytu k dlouhodobému ubytování turistů není v rozporu se současnými zákony. „Většina trhu nefunguje tak, že by investor koupil dům a ten pokoutně předělal na hotel. Většina našich klientů jsou jednotlivci, kteří se snaží zabezpečit svůj vlastní důchod tím, že investují.“

Čtěte také

Navržená regulace by stanovila maximální počtu dnů, kdy by bylo možno byt takto využít, počet hostů či nocí. „Prováděcí předpis připravujeme v pracovní verzi. Do parlamentu jsme podali legislativní návrh takovou regulaci zavést,“ shrnuje Hana Kordová Marvanová.

„Tato regulace dopadne nejvíc na poctivé provozovatele. Když někdo nedodržuje relativně laxní pravidla, tak nebude dodržovat ani ta přísnější. To povede jen k tomu, že se toto nové nařízení bude obcházet,“ varuje Matěj Koutný.

Argumenty obou stran si můžete poslechnout na záznamu debaty. Moderuje Michael Rozsypal.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.