Pracovní vykořisťování? Novodobému otroctví se v Česku daří, varuje novinářka Pavla Holcová

26. květen 2021

Pětičlenná rodina ze slovenského města Michalovce byla odsouzena z vykořisťování a ze spiknutí za účelem obchodování s lidmi do Spojeného království. Jak časté je novodobé otroctví v Česku, jaké má podoby a proč mu média nevěnují dostatečnou pozornost? „Začala jsem se tomu věnovat, když jsem uviděla mapu od Jakuba Mariana, který porovnával, co je pro evropské země typické z hlediska zločinu. Česko tam mělo otroctví,“ říká Pavla Holcová, zakladatelka webu Investigace.cz.

Veřejnost má podle Pavly Holcové představu, že vykořisťování lidí probíhá tak, jak to vídáme v seriálech, realita je ale mnohem banálnější. „Velmi často lidé skutečně skončí i na místě, které bylo inzerované v novinách. Až na to, že podmínky jsou mnohem horší, dostávají zaplaceno mnohem méně peněz a nemají u sebe pasy. Ztrácejí schopnost se dovolat pomoci, protože často jsou také v zemi nelegálně.“

Proč roste počet Čechů vykořisťovaných ve Velké Británii a Irsku? Nabídka vysokých platů v librách a dobré povědomí o obou zemích je lákavou kombinací. „Kdyby vám někdo nabízel dobře placenou brigádu například v Černé Hoře, pravděpodobně o tom budete víc přemýšlet,“ říká Holcová.

Svůj podíl viny na tom mají i média. „Hlavní vlna, kdy se psalo o problémech s vykořisťováním, byla na konci 90. let v souvislosti s mladými děvčaty, které mířily za prací do plážových barů v Itálii jako číšnice. Pak to ale utichlo a dnes si málokdo dokáže představit, že pracovní vykořisťování může být v západní Evropě stejně velký problém,“ dodává.

Je na tom Česko skutečně tak dobře, jak ukazuje loňská zpráva amerického ministerstva zahraničí o obchodu s lidmi? Proč oběti novodobého otroctví daleko častěji žádají o pomoc nevládní neziskové organizace namísto ministerstva vnitra, pod které spadá Program podpory a ochrany obětí obchodování s lidmi? Poslechněte si celý rozhovor s investigativní novinářkou Pavlou Holcovou.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.