Pracovat v přezuvkách je podle etikety nepřípustné. Výjimkou je pouze home office

21. červen 2022

Odcházíte z domova do práce, abyste se tam přezuli do pohodlnějších bot? Pak byste měli vědět, že tato oblíbená disciplína mnoha zaměstnanců, hlavně mužů, je z hlediska etikety za hranou.

Do jakých bot se v práci různí experti rádi přezouvají? Nejčastěji do sandálů, a to v létě i v zimě, kdy ještě byly na topení peníze. Dělají to hlavně lidé v kancelářích. Přece se nebudou osm nebo devět hodin potit v normálních botách, které je svírají. Tohle mi pár kolegů už mnohokrát řeklo.

Na spolupracovníka, který nosí v práci sandály i s ponožkami, nebo na kolegyni, co si tohle dovolí ke kostýmu, je žalostný pohled. Zvláště nepřijatelné to je v případě jejich styku s klienty. Ti pak mohou mít třeba pocit, že ten obchod prostě uzavřít nechcete, nebo že řadovým občanem jako úředník pohrdáte.

Pozor ale – obráceně to jde! Když jedeme do práce v neformálním oblečení a tam se převlékneme do manažerského obleku nebo kostýmu, včetně odpovídajících bot, všechno je, jak má být.

Nejlepší ze všeho jsou lidé, kteří si sednou naproti kolegovi nebo klientovi v sandálech, dají si nohu přes nohu, i když někdy není příliš voňavá, a vystaví ji na odiv úplně. Často i k úrovni očí. Že byste tohle nikdy neudělali? Tak to je dobře. Mějte se hezky.

autor: Milan Knotek
Spustit audio