„Pozor! Slyším medvěda!“ V Krkonoších právě probíhá jelení říje a turisté si zvuky pletou s medvědy

17. září 2020

„Dobrý den, rád bych oznámil, že jsem zrovna pod Sněžkou a slyším tady řvát medvědy. Musejí být alespoň tři!“ Podobné maily či telefonáty na tísňovou linku Správy KRNAP dostávají v posledních dnech opakovaně. Rádi by ale znepokojené návštěvníky uklidnili. Nejsou to medvědi, ale jeleni. 

V současné době probíhá jelení říje. Zaslechnout tedy troubení jelena není vůbec nic zvláštního.

Je do jisté míry i pochopitelné, že neznalý člověk se charakteristickým zvukem jelení říje nechá snadno zmást. Podobné případy ostatně jsou dokumentovány skoro každý rok.

Poslední medvěd byl na české straně Krkonoších zastřelen v roce 1802.

Čtěte také

S největší pravděpodobností se do Krkonoš v budoucnu nevrátí, protože v území s tak hustou sítí turistických cest a s tak vysokou návštěvností by nenašel potřebný klid.

Navíc je třeba připomenout, že medvěd se hlasově neprojevuje řvaním, ba naopak jedná se o šelmu v zásadě neslyšnou, neviditelnou a k setkání s člověkem dochází více méně náhodně.

Správa Krkonošského národního parku
Krkonoše - ostrov tundry uprostřed Evropy - jsou unikátní mozaikou horských ekosystémů. Svahy hor osídlují horské lesy a louky, horní partie plochých hřebenů porůstá borovice kleč, alpínské trávníky a rašelinná společenstva. Druhově bohaté jsou také karové oblasti, vzniklé působením ledovců v minulosti. Pro tuto výjimečnost a krajinnou hodnotu byly v roce 1963 vyhlášeny národním parkem. Správou území je pověřena Správa Krkonošského národního parku se sídlem ve Vrchlabí.

autor: baj | zdroj: Správa Krkonošského národního parku
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.