Pozor, některé stromy nemůžete pokácet bez oznámení

12. listopad 2022

Víte jaké stromy můžete porazit bez povolení a kdy k tomu musíte mít vydaný souhlas? Vysvětluje Jiří Vlček z odboru životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Pokud má strom, který chcete porazit ve výšce 1,30 m víc jak 80 cm, musíte zažádat o povolení k pokácení. Stejně tak křoviny, které rostou na více jak 40 metrech čtverečních, nemůžete zlikvidovat bez povolení.

"Shrabané listí můžete zapálit, ale pouze suché a ze zákona nesmíte ohrozit bezpečnost svojí, bezpečnost sousedů a živočichů, kteří na zahradě žijí," potrvzuje Jiří Vlček.

Od plzeňského zahradníka Přemysla Písaře se dozvíte, jak připravit zahrady k zimnímu spánku, jak se postarat o trávník, pařníky, skleníky, živé ploty, automatickou závlahu a zahradní jezírka.

Pokud se chystáte zazimovat zahradní pomocníky - sekačky, křovinořezy, vyžínače, motorové pily se spalovacími motory nebo na akumulátory, poslechněte si rady od Michala Zbráše, servisního technika a prodejce zahradní techniky v Plzni na Roudné.

Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení vysvětlí, jak zazimovat chaty a chalupy, které v zimě nenavštěvujeme. Co z nich odvézt? Co odpojit? Co vyčistit? A přidává i pár rad, jak odradit zloděje.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio