Pozor na zloděje na jadranských plážích!

16. červenec 2008
Zprávy

Chorvatská média varují před krádežemi na plážích, jako obyčejně se v letní sezóně množí. O zlepšení čistoty na svých městských plážích usiluje Split. Lesní požár u Makarské způsobila odhozená cigareta. Teplota přes den vystoupí na břehu Jadranu nad 30 stupňů.

V minulých dnech byla okradena řada turistů na ostrově Krk a v okolí Rijeky. Deník Večernji list píše například o dvojici Švýcarů, kterým někdo zcizil nejen hodinky, peněženku s doklady a trochou peněz, ale především klíč od apartmánu. Když se turisté vrátili do pokoje, zjistili, že jim chybí i fotoaparáty, šperky a peníze. Chorvatské úřady proto znovu upozorňují, aby si návštěvníci brali na pláže jen to nejnutnější a v místě ubytování dobře zabezpečili osobní věci.

V souvislosti s pondělním lesním požárem v blízkosti Makarské, který byl zatím největší v letošním roce, je obviněný 25letý Chorvat. Přestože nejprve popíral jakoukoli vinu, u výslechu přiznal, že v lese vykouřil tři cigarety, které odhodil na pěšinu. Právě to se podle všeho stalo příčinou požáru.

Město Split se chce zasadit o zlepšení čistoty na plážích, které spadají pod jeho správu. Na 70 kilometrech pobřeží v okolí Splitu se proto budou pohybovat eko-turistické hlídky. Zatím jde celkem o 12 hlídačů, kteří budou kontrolovat čistotu na místech, kam se chodí koupat nejvíc lidí. Na hlídky se bude také moci kdokoli obrátit s poznámkou nebo stížností týkající se čistoty pláže.

A ještě jeden kulturní tip, také ze Splitu. Dnes večer v osm hodin otevře slavnostní vernisáž výstavu italského fotografa Pina Settanniho. Výstava bude k vidění v Galerii Fotoklubu Split. Mezi nejvýznamnější díla tohoto autora patří oceňované portréty umělců včetně Begniniho, Mastroianiho, Felliniho nebo Ornelly Muttiové.

Kurzy měny:

Pokud budete měnit peníze, máme pro vás pro srovnání kurz Erste Bank. Ta za jedno euro nabízí 7 kun 16 lip. Za sto českých korun pak 29 kun 40.

Ceny pohonných hmot:

Ceny pohonných hmot zůstávají něco pod deseti kunami. Státní síť INA prodává Eurosuper 95 za 9,65 kuny a naftu za 9,93 kuny.

Doprava v Chorvatsku:

Místní autoklub varuje před možnými menšími zácpami v okolí turistických center a na jadranské magistrále. V tunelu Javorova Kosa na dálnici mezi Rijekou a Záhřebem jezdí auta kyvadlově jedním pruhem.

Počasí na Jadranu 17. 7. :

Má být teplo a převážně slunečno, postupně by mělo přibývat oblačnosti, ojediněle s deštěm. Vítr bude měnit směr, neměl by být příliš silný. Ranní a dopolední teploty do 23 stupňů, odpoledne až 31 stupňů Celsia. Teplota Jaderského moře se pohybuje od 24 do 26 stupňů.

autoři: Miroslav Panuška , bum
Spustit audio