Pozor na tramvaje. Počet střetů s chodci je alarmující, varují policisté

17. červenec 2018

Nejčastější příčinou nehody, ve které hraje roli tramvaj, je podle policejních statistik nepozornost. Tramvaj má totiž téměř vždy přednost a taky jen tak nezastaví...

Vůbec nejvíc mimořádných událostí vzniká podle řidiče tramvaje Honzy, který si nepřál své jméno zveřejnit, při odbočování vlevo přes koleje. „Lidi si navíc vůbec neuvědomují, že občas může tramvaj jet docela rychle, stejně jako osobní auta,“ říká s tím, že jediné co řidič v krizové situaci zvládne, je použít zvonek.

Nehod je čím dál víc

Podle statistik dopravních podniků a policie se počet nehod tramvají každý rok zvyšuje. „Letos to bylo už 42 nehod tramvaje s chodcem, přitom loni (leden−květen) šlo „jen“ o 27 mimořádných událostí. Z dlouhodobých statistik pak vychází, že viníkem nehody je vždy chodec a ani jednou řidič,“ říká Aneta Řehková, mluvčí dopravního podniku.  

Rostoucí počet střetů s tramvajemi se netýká jen Prahy, ale i dalších českých měst.

Příčiny nehod jsou „především nerespektování pravidel silničního provozu ze strany řidičů motorových vozidel a pak nepozornost. U chodců bývá střet s tramvají nejčastěji způsobený nějakým pozapomenutím skutečnosti, podle které má tramvaj z 99 % přednost,“ dodává mluvčí Policie České republiky, Jan Rybanský.

autoři: Adam Bejšovec , marz
Spustit audio

Související