Požadavky TOP 09 nebude snadné uspokojit. Chtějí primátorský řetěz, říká komentátor

25. listopad 2015

Pražské hnutí ANO trvá na tom, že zachrání stávající koalici, která mu zaručuje post primátora, resp. primátorky. Před pár dny se přitom zdálo, že tento projekt je definitivně passé.

„Tato koalice je nestabilní a nestabilní zůstane. Vzhledem k situaci v hnutí ANO velmi pravděpodobně už v čele Prahy nebude stát Adriana Krnáčová,“ říká komentátor Petr Nováček.

Pražská TOP 09, ODS a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) včera oznámily, že prohloubily spolupráci na přípravě nové koalice. Mají pracovní skupiny na řešení jednotlivých témat.

Nový předseda pražského ANO, ministr vnitra Martin Stropnický ale dnes ČRo Plus řekl, že pro něj je stále prioritou koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Hnutí o tom s ostatními stranami proto usilovně jedná.

„Není to silný politik, co se pražské politiky týče. Byl do ní dodán rozhodnutím šéfa strany, nebude to tam mít jednoduché. Ani v samotném klubu hnutí ANO. Všechno jsou to lidé, kteří jsou tam z vůle pana Babiše. Tam se velmi složitě formuje jednotný politický názor. Proto se v tom klubu opakovaně tvoří skupiny a proto je s ním obtížná spolupráce,“ myslí si o novém přesedovi Martinu Stropnickém komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

Lídr Trojkoalice Petr Štěpánek k situaci řekl: "My jsme hned v době vypovězení smlouvy ze strany ČSSD řekli jasně, že se poohlížíme po projektu, který bude životaschopný nejenom na rok, ale pro celé volební období.” Byla by spolupráce s TOP 09 a ODS touto stabilní variantou?

„Petr Štěpánek je zkušený matador, proto od jisté chvíle vystupuje za Zelené, a pan Stropnický mladší se stáhl do pozadí,“ říká Petr Nováček.

V 65 členné zastupitelstvu potřebuje koalice nejméně 33 hlasů. TOP 09, ODS a Trojkoalice by měli dohromady hlasů 28.

„Na pravicové koalici se skutečně pracovalo. Ta by dala dohromady 28 hlasů a měla přislíbenou podporu klubu Nezávislých. Ale včera v noci údajně jednala s Piráty a zbývající dva hlasy, potřebné do 33, nezískala. ČSSD tedy nyní bude doufat, že dojde k velké koalici s ní,“ myslí si komentátor Nováček.

„TOP 09 má ale prý velké požadavky a nebude snadné ji uspokojit. Ten požadavek se jmenuje primátorský řetěz a jeho nositelem by měl být Jiří Nouza, bývalý radní pro dopravu,“ uzavírá Petr Nováček.

autoři: Jana Tupá , bum
Spustit audio