Povolávací rozkazy studentům, to je něco, co tu nebylo od 2. světové války, říká rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš

7. březen 2022

Na válku na Ukrajině způsobenou ruskou agresí zareagovaly i české vysoké školy. Jednou z mnoha českých univerzit, která nabídla pomoc nejen ukrajinským studentům, je i Masarykova univerzita v Brně. „Agrese na Ukrajině je něco, co jsme tu nezažili od 2. světové války, a proto již v prvních hodinách jsme podpořili Ukrajinu symbolicky,“ říká rektor Masarykovy univerzity a předseda České asociace rektorů Martin Bareš.

„Pak začala konkrétní pomoc – vyhlášení sbírky, nabídli jsme i ubytování, už máme desítky ubytovaných,“ shrnuje Bareš. Podle něj nejde v tuto chvíli jen o studenty, ale o kohokoliv ukrajinské národnosti, kdo potřebuje pomoc. Univerzita poskytuje jednorázová stipendia ukrajinským studentům a studentkám, plánuje ale zřídit systém dlouhodobější podpory.

„Je potřeba si uvědomit, že studenti mohou dostávat povolávací rozkazy. Takže ta situace je nesmírně vážná. Něco takového jsme tu nikdy nezažili.“ Masarykova univerzita má zároveň své dobrovolnické centrum MUNI pomáhá. „Je to fenomén, za který jsem nesmírně vděčný,“ říká rektor o masivním zapojení studentů do pomoci ukrajinským uprchlíkům. Studenti mohou doučovat, překládat nebo nabídnout pomoc právní či psychologickou.

Pusťte si rozhovor a dozvíte se, co chystá Masarykova univerzita v Brně, jak se mohou zapojit čeští studenti nebo jaké kroky univerzita plánuje do budoucna.

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.