Povinná výbava auta se mění. „Chtěli jsme ulehčit život řidičům,“ vysvětluje Dan Ťok

20. září 2018

Řidiči s sebou od 1. října nebudou muset vozit v autě tolik věcí. Podle vyhlášky ministerstva dopravy se mění složení lékárničky i povinné výbavy. Lidé taky nebudou muset pravidelně měnit lékárničku kvůli expiraci, pokud ji neotevřou. 

Původně měly z lékárničky spolu třeba se šátkem nebo rouškou zmizet i nůžky. Ty ale nakonec zůstaly. Resort dopravy změnil názor na žádost ministerstva zdravotnictví, podle kterého jsou nůžky v autolékárničkách potřebné.

Čtěte takéLektor první pomoci: Co všechno podle něj v lékárnách chybí, co přebývá?

„Respektujeme, že ministerstvo zdravotnictví, které na nich trvalo, je garantem toho, co je v lékárničce,“ vysvětluje ministr dopravy Dan Ťok.

„Hlavní důvod pro vyhlášku je, že nechceme, aby tu byla honba za rychlým obnovováním všech lékárniček po době jejich expirace. Jsem rád, že hlavně tohle ve vyhlášce zůstalo.“

Auta jsou modernější

Nová vyhláška má podle ministra dopravy zjednodušit život řidičům. „To, aby musel každý hlídat, zda mu vypršela platnost lékárničky, a rychle kupovat novou, mi přišlo hlavně jako byznys pro ty, kdo lékárničky prodávají,“ říká.

Kolony při opravě silnice pod Pindulou

Při navrhování vyhlášky prý ministerstvo dopravy vycházelo z toho, že auta dnes jsou mnohem kvalitnější než před lety. „Vozit s sebou třeba žárovku, ve chvíli, kdy máte xenonová světla, nedávalo žádný smysl. Na všechny vyhlášky a zákony se díváme tak, abychom řidičům ulehčili život.“

Součástí povinné výbavy zůstává reflexní vesta a trojúhelník, žárovky a pojistky už s sebou vozit nemusíte. Z lékárničky zmizí šátek a rouška, nově ji navíc není nutné automaticky vyměňovat po době expirace.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio