Povídka: Jiří Kratochvil - Johánek a king

10. srpen 2011

V Zelném rynku uslyšíte v autorském čtení povídku Jiřího Kratochvila Johánek a king, kterou napsal pro mezinárodní antologii nazvanou 1989. Příběhy zdí.

Původně ji vydalo na dětskou literaturu zaměřené italské nakladatelství Orecchio Acerbo v edici Michaela Reynoldse. Kniha s působivou grafickou úpravou a ilustracemi německého kreslíře Henninga Wagenbretha získala od Italské asociace nakladatelů cenu Italiano Aldo Manunzio za šíření evropské kultury a literatury. Stala bestsellerem loňského knižního veletrhu v Římě a nyní ji v češtině vydalo nakladatelství Host.

Oč vlastně jde? Sborník se dotýká tématu berlínské zdi, ale jak sami uslyšíte, v širokém pojetí. Ediční poznámka říká, že „kniha jako velké graffiti o snu, o ideálu, namířená proti intoleranci a smutné šedi zdí, je věnována novým mladým architektům. Aby již navždy namísto tupé strnulosti zdí volili živou a tvořivou ohebnost mostů.“ Kromě textů I děti jsou civilisté od Heinricha Bölla a Andorský žid od Maxe Frische najdeme v antologii například povídku Olgy Tokarczukové O muži, který neměl rád svou práci. Českou literaturu zde zastupuje Jiří Kratochvil.

„Takže vy opravdu umíte prostupovat zdmi? Dostojíte pověsti, která vás předchází?“ zeptal se king. „Pozval jsem si vás, abyste potěšil a pobavil mé návštěvníky, lidi z té mé, mediální branže, tedy televizáky, computeráky a interneťáky. Nuže, tohle například je zeď ze samých mramorových kvádrů a za ní konferenční sál.“ – „Rozumím,“ vece Johánek. „Běžte prosím do toho sálu, hned jsem tam za vámi.“ – A tak se taky stalo. Náš Johánek prošel zdí jak Alenka zrcadlem, a když z ní na druhé straně vystoupil, rozpažil ruce a uklonil se jak cvičenec na kladině.
úryvek

Celou povídku si můžete poslechnout v sobotním Zelném rynku 13. srpna těsně po 17. hodině.

autoři: Alena Blažejovská , Věra Strnadová
Spustit audio