Poválečné účtování s nacistickými zločinci a lidové soudy

14. prosinec 2022

Poválečné účtování s nacistickými zločinci, zrádci a jejich pomahači na území Československa bylo už od roku 1945 důvodem vzniku nejprve takzvaných mimořádných lidových soudů a následně instituce Národního soudu.

V ostře sledovaném procesu před něj na konci ledna 1947 předstoupili bývalí ministerští předsedové Rudolf Beran a generál Jan Syrový a později i další exministři pomnichovské a protektorátní vlády. Složité vypořádání se Čechů s nedávnou minulostí přibližuje v dokumentárním pásmu z roku 2005 publicista Eduard Burget. 

Poslechněte si na webu do 14. ledna 2022.

autor: Eduard Burget
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.