Používáním internetového eko-vyhledávače můžete podpořit sázení stromů po celém světě

30. březen 2016

Vyhledáváním obskurních faktů nebo videí na internetu zabíjíme dlouhé chvíle čas od času všichni – třeba Google eviduje od svých uživatelů každý den 3,5 miliardy otázek. Že se i taková zdánlivě zbytečná činnost dá využít pro dobrou věc, dokazuje zelená konkurence běžných vyhledávačů s názvem Ecosia. Peníze, které organizace díky návštěvnosti vydělá z reklamy, totiž z 80 % využívá na sázení nové vegetace po celém světě. Ecosii se už na ekologické projekty podařilo nasbírat přes 2,5 milionu eur – a vysázet už víc než 3 miliony stromů. V zatím posledním projektu se Ecosii podařilo zalesnit poušť v západoafrickém státu Burkina Faso – na výsledek se podívejte tady.

Spustit audio
  • Amsterdam zakázal výstavbu nových hotelů. Chce tím bojovat proti nadměrnému turismu

    18. duben 2024
    Amsterdam

    Nizozemská metropole zavedla další opatření proti masovému turismu. V Amsterdamu tak podle rozhodnutí vlády nesmí vznikat žádné nové hotelové budovy. Nové hotely ve městě budou moct vzniknout jenom tehdy, když se nějaký ze stávajících zavře. Píše o tom server CNN.

    Podmínky pro výstavbu nových hotelů jsou striktní. Vzniknout budou moct jenom při zavření jiného ubytovacího zařízení, ale jenom v tom případě, že nový hotel nezvýší stávající ubytovací kapacitu a bude udržitelnější.

    „Chceme, aby se ve městě žilo obyvatelům i návštěvníkům dobře. A aby se hlavně ve městě vůbec dalo žít. To znamená: žádný nadměrný turismus, žádné nové hotely a maximálně 20 milionů hotelových noclehů pro turisty ročně,“ uvedla vláda ve svém prohlášení.

    Město se snaží bojovat s nadměrnou turistikou už dlouhodobě. V roce 2021 zavedla nařízení s názvem „Amsterdamský cestovní ruch v rovnováze“, který má množství turistů ve městě regulovat. Pokud jejich počet přesáhne 18 milionů, musí proti tomu město zasáhnout.

    Ročně ho totiž navštíví miliony turistů, z nichž významná část do něj zavítá kvůli drogové nebo sexuální turistice v takzvané „Red Light District“. V Amsterdamu tak platí už několik opatření, která mají masový turismus snížit. Vloni třeba městská rada zakázala provoz turistických výletních lodí. Omezení se taky vztáhla na užívání marihuany nebo návštěvy ve čtvrti červených luceren.

  • Růst větrného průmyslu zrychluje. Loni vzniknul rekordní počet nových větrných elektráren

    18. duben 2024
    Větrná elektrárna

    Za loňský rok se po celém světě podařilo nainstalovat rekordní počet větrných elektráren, nejvíc v Číně, USA, Brazílii a Německu. Trend používání obnovitelných zdrojů tak celosvětově roste. Ze sta procent své energie je zatím využívá jenom sedm států, dva z nich jsou v Evropě, a to v Albánii a na Islandu. Upozorňuje na to server Euronews.

    Podle zprávy Global Wind Report vznikly v uplynulém roce kapacity pro celkem 116 gigawattů větrné energie. Oproti roku 2022 se tak kapacity zvýšily o 50 %, což činí historický rekord. Nejvíc větrných elektráren na pevnině i v moři instalovala Čína, potom USA, Brazílie a Německo. Rekordní byla taky výstavba větrných elektráren na mořské hladině, a to hlavně kvůli Nizozemsku. To loni nechalo instalovat elektrárny s 3,8 gigawatty nové kapacity větrné energie.

    Nová výstavba větrných elektráren posílila i v dalších regionech. Rekordní růst zaznamenala i Afrika a Blízký východ, kde se objem kapacit za uplynulý rok podařilo až ztrojnásobit.

    Global Wind Report upozorňuje, že se jedná o pozitivní trend, ale aby byly splněné závazky určené na konferenci OSN o změně klimatu COP28, musí do roku 2030 roční nárůst kapacity být alespoň 320 gigawattů.

    Ze všech zdrojů obnovitelné energie, která pochází z vody, větru nebo slunečního záření, za loňský přibylo nejvíc solární energie. Větrná energie byla na druhém místě. Zatím se celosvětově daří používat energii pouze z obnovitelných zdrojů jen sedmi zemím na světě.

    Podle Mezinárodní energetické agentury a Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje je to v Bhútánu, Etiopii, Nepálu, Paraguayi, Demokratické republice Kongo a v dvou evropských zemích Albánii a na Islandu. Blízko stoprocentní energii z obnovitelných zdrojů je i Norsko, které z větru, vody nebo slunečního záření používá 98,38 % energie.

  • Nejvíc falešných vstupenek se prodalo na turné Taylor Swift. Fanoušci kvůli podvodům přišli o milion liber

    18. duben 2024
    Taylor Swift na chicagské zastávce Eras Tour

    Při prodeji vstupenek na turné Eras americké zpěvačky Taylor Swift přišli její fanoušci a fanynky kvůli podvodům s falešným prodejem odhadem o jeden milion liber, což je v přepočtu zhruba 29,5 milionu korun. Uvedla to ve své zprávě jedna z britských bank. Nejčastěji falešné vstupenky podvodníci nabízeli přes sociální sítě, píše server BBC.

    Britská banka Lloyds Bank uvedla, že v souvislosti s prodejem vstupenek na turné Eras nahlásilo podvod přes 600 jejích klientů a klientek. Každý z nich prý průměrně přišel o 332 liber, tedy o téměř 10 tisíc korun. Někteří ale hlásili ztrátu vyšších částek, zhruba ve výši 1000 liber, což je v přepočtu zhruba 25,9 tisíce korun.

    Podle banky je letošní turné Taylor Swift akce, na které se množství podvodů s falešným vstupným vyskytuje zatím nejvíc. Navíc se dá předpokládat, že počet případů falešného prodeje bude ještě růst s blížícím se konáním koncertů.

    Fanoušci, kteří se snažili získat vstupenky na vyprodané koncerty Taylor Swift, nejčastěji naletěli podvodníkům, kteří je přeprodávali. Jednalo se hlavně o falešné inzeráty nebo neplatné vstupenky. Podvody se děly hlavně na sociálních sítích, nejvíc na Facebooku. Podle banky pocházelo 90 % nahlašovaných podvodů právě z něj.

    Skutečný počet podvodů se vstupenkami ale mohl zasáhnout daleko víc lidí. Banka odhaduje, že po celé Velké Británii mohlo podvodníkům v souvislosti se vstupenkami Eras Tour naletět nejméně tři tisíce obětí.

    O turné Eras, se kterým Taylor Swift letos v létě navštíví i Evropu, byl mezi lidmi enormní zájem. Jen ve Velké Británii, kde je aktuálně vyprodané, v rámci něj odehraje zpěvačka 15 velkých koncertů. Osm z nich proběhne na stadionu Wembley v Londýně, dalších celkem šest v Liverpoolu a Edinburghu a jeden v Cardiffu.

  • Japonsko ruší výhradní právo na péči o děti po rozvodu. Měla negativní vliv na dětskou psychiku

    17. duben 2024
    dítě, batole, japonsko, příroda

    Rozvedení rodiče v Japonsku se budou moct mezi sebou dohodnout na péči o své děti. Změna občanského zákoníku totiž po víc než 70 letech zruší povinnost výhradní péče. Vláda uznala, že může mít negativní vliv na psychiku dětí z rozvedených rodin. Japonsko možnost zavádí jako poslední země z G7, píše server The Guardian.

    Nová legislativa začne v zemi platit od roku 2026 a bude se vztahovat i na páry, které jsou již rozvedené a povinnou výhradní péči mají určenou. Zpětně se tak budou moct na péči o dítě společně dohodnout.

    Výhradní péče bude pro jednoho z rodičů určená jen tehdy, kdy bude druhý z nich podezřelý z týrání dítěte. Pokud se rodiče nebudou schopní mezi sebou na podobě péče dohodnout, rozhodnou o tom soudy na základě zájmů dítěte. Úpravu zákoníku podpořily tamní Liberálně-demokratická strana a její koaliční partner Komeito.

    „I po rozvodu je důležité, aby se matky i otcové nadále přiměřeně podíleli na výchově svých dětí a byli za ni zodpovědní,“ uvedl ministr spravedlnosti Rjúdži Koizumi.

    Systém výhradní péče byl silně kritizován. Hlavní výhrady se týkaly toho, že určení jednoho pečujícího rodiče má významný vliv na psychiku a výchovu dětí. Zároveň úprava jednomu z rodičů zcela znemožňovala plnohodnotnou výchovu dítěte.

    Dosavadní zákonný požadavek je považovaný za velmi konzervativní. Změnu se podařilo prosadit po víc než 70 letech a Japonsko se tak jako poslední země zařadí mezi ostatní členy G7, v nichž je možnost domluvy mezi rodiči nebo navrhnutí střídavé péče normou.

  • Turismus ničí Kanárské ostrovy. Infrastruktura i zdravotnictví jsou přetížené, místní nemají na nájem

    17. duben 2024
    Tenerife, Kanárské ostrovy, Španělsko, turistika

    Obyvatelé Kanárských ostrovů se bouří proti nadměrnému turismu. Příliv zahraničních návštěvníků místní vytlačuje z jejich domovů, přetěžuje infrastrukturu i zdravotnický systém. Navíc se kvůli turismu zvedají ceny nemovitostí, které si pak místní nemohou dovolit, píše server Euronews.

    V uplynulém roce přijelo na Kanárské ostrovy 14,1 milionu zahraničních návštěvníků, což je zatím rekordní číslo. Jejich množství ale zásadně ovlivňuje životy místních obyvatel. Záplavy turistů totiž způsobují bytovou krizi, vytvářejí tlak na zdravotní služby, dopravní síť, odpadové hospodářství, zásobování vodou nebo ovlivňují biologickou rozmanitost regionu.

    Místní proti turismu plánují protesty a stávky. Jeden z nich se bude týkat třeba plánované výstavby dvou hotelů na ostrově Tenerife, kvůli které bude skupina aktivistů držet hladovku. Na ostrovech funguje řada protestních organizací, které se na kritickou situaci snaží upozornit.

    Třeba organizace Canarias Se Agota plánuje demonstrace na Tenerife, Gran Canarii, Lanzarote a La Palmě s heslem „Kanárské ostrovy mají limit“. Dalšími jsou třeba také organizace Canarias se exhausta nebo Canaries Sold Out.

    V zoufalství z přetížení turistikou se někteří obyvatelé rozhodli zakročit třeba i tím, že po ostrovech vylepují plakáty nebo umisťují cedule, na kterých stojí třeba „zavřeno pro přelidnění“ nebo „nevstupovat“, aby turisty z míst odradili.

    „Byli jsme k turistům vždy velmi vstřícní. Chceme ale udržitelnější cestovní ruch. Tenerife je malý ostrov s omezenými zdroji. Silnice jsou přetížené dopravou a hotely jsou plné,“ popsal situaci Ruben Zerpa z organizace Canaries Sold Out.

    Dodal, že především kvůli ubytovacím službám typu AirBnB se na ostrovech zvyšují nájmy a pro místní obyvatelstvo se bydlení stává nedostupné. „Vydělávám asi 900 eur a bydlím s partnerkou, ale nájemné je 800 eur měsíčně. A to je Santa Cruz, který ani nepatří k nejdražším částem ostrova,“ dodal Zerpa s tím, že někteří lidé se prý kvůli tomu odstěhovali z bytů do aut nebo dokonce do jeskyní, které na ostrově jsou.

  • Británie chce kriminalizovat deepfake pornografii. Za její sdílení by autorům mohlo hrozit vězení

    17. duben 2024
    notebook, ai, pc, počítač

    Britské ministerstvo spravedlnosti navrhuje zákon, který bude vytváření sexuálně explicitního obsahu a pornografie pomocí deepfake videí označovat za trestný čin. Vztahovat by se měl na veškerý takový obsah, který nebyl vytvořen se záměrem ho veřejně sdílet. Pokud tak pachatel učiní, hrozit mu bude i trest odnětí svobody. 

    Nová legislativa by měla postihovat každého, kdo vytvoří pomocí deepfake explicitní snímky dospělých lidí bez jejich předchozího souhlasu. Obsahů s dětskou deepfake pornografií se tento zákon týkat nebude, protože taková pornografie už v Británii trestána je. Upozorňuje na to server BBC.

    „Vytváření deepfake sexuálních videí je zavrženíhodné a zcela nepřijatelné bez ohledu na to, zda je snímek sdílený. Je to způsob, jakými se určití lidé snaží ponižovat a dehumanizovat ostatní – zejména ženy. Deepfakes mají schopnost způsobit katastrofální následky, pokud se materiál šíří,“ uvedla k zákonu Laura Farris, britská ministryně pro oběti a jejich ochranu.

    Tresty za vytvoření sexuálně explicitního obsahu pomocí deepfake by se měly vztahovat na všechny, kteří takový materiál vytvoří nekonsenzuálně, a to i bez úmyslu takový materiál následně dál sdílet. Za to by měli pachatelé dostat záznam do trestního rejstříku a pokutu, kterou zatím britská vláda nedefinuje. V případě, že ale bude takový obsah pachatel sdílet dál, bude mu hrozit trest odnětí svobody.

    „Technologie slouží stále častěji k výrobě misogynního obsahu a povzbuzují pachatele k násilí na ženách a dívkách. Proto je nezbytné, aby vláda zareagovala na tyto rychle se měnící hrozby a nenechala se jimi předběhnout,“ podpořila důležitost zákona stínová ministryně vnitra Yvette Cooper.

    Kritika upozorňuje na možné mezery v zákoně, které se týkají schopnosti dohledat a přesně určit tvůrce deepfake pornografie. Podle některých to může být často nemožné, proto by měla vláda spíš přijít s řešením, které bude efektivně řešit příčinu celé problematiky.

  • Aljašské letiště vyhání divoká zvířata z ranveje pomocí čtyřnohého robota. Je maskovaný za lišku

    16. duben 2024
    Letadlo

    Letiště ve Fairbanksu na Aljašce se snaží zakročit proti vniknutí divoké zvěře na ranveje. Správa letiště se rozhodla nasadit čtyřnohého robota, který by měl v maskování predátora, třeba lišky nebo kojota, zvířata od pohybu na vzletových a přistávacích drahách odradit. Píše o tom server Good News Network.

    Aljašské ministerstvo dopravy spolu se správou letiště na zvýšení ochrany před divokou zvěří, hlavně ptactvem, umístí čtyřnohého bezhlavého robota, kterého pojmenovali Aurora. Je velký zhruba jako labrador a měl by mít i maskování, které by mělo evokovat predátora. Nebude pokrytý skutečnou kožešinou, provozovatelé se rozhodli, že k němu připevní panely s potiskem imitace srsti.

    Maskování robota nebude hyperrealistické, ale má být funkční. Povrchová úprava robota má totiž zajistit i odolnost proti vodě. „Jediným jeho účelem je působit jako predátor, aby si to myslela taky volně žijící zvířata, aniž bychom museli použít jiné prostředky,“ uvedl Ryan Marlow, ředitel odboru dopravy.

    Robot má být snadno ovladatelný třeba od stolu z počítače, nebo lze jeho pohyb naprogramováním zautomatizovat. Aurora má zvládat různé terény – pohyb do kopce, do schodů nebo ve zhoršených podmínkách jako ve sněhu a na ledu by neměl být problém. Je možné ji naprogramovat tak, aby svými pohyby predátory napodobovala a byla tak pro volně žijící živočichy a ptáky skutečně odstrašující.

    V současnosti probíhá ve Fairbanksu testování. Pokud bude úspěšné, mohli by robota využít i ostatní provozovatelé letišť po celém státě. Jeho pořizovací cena se pohybuje okolo 70 tisíc dolarů.

    Jen v loňském roce došlo na Aljašce k 92 případům, kdy se divoká zvířata pohybovala po přistávacích a vzletových drahách. Desetkrát z toho přímo na letišti ve Fairbanks. Většina střetů neměla za následek žádné větší škody, ale může dojít i k případům, kdy se ptactvo dostane třeba do motorů, kde může způsobit i vážnou havárii.

  • Souvisí Stonehenge i s pohybem Měsíce? Britští vědci budou sledovat jeho vazbu k lunovratu

    16. duben 2024
    Stonehenge

    Britští vědci zkoumají, jestli stavba neolitického Stonehenge nějak nesouvisí s Měsícem. Oznámila to britská nezisková kulturní organizace English Heritage. Předpokládá se, že na stavbu mohl mít vliv jev nazývaný jako „měsíční zastavení“ neboli lunar standstill, jinak taky lunovrat. Na výzkumu se podílejí týmy z několika univerzit včetně Oxfordu a trvat bude až do příštího roku, píše server BBC.

    Možné spojitosti mezi Stonehengem a Měsícem se budou snažit odhalit týmy vědců z univerzit v Oxfordu, Leicesteru a Bournemouthu a z Královské astronomické společnosti. Jejich hlavním úkolem bude zjistit, jak se kameny v neolitické stavbě váží k východu a západu Měsíce v období tzv. lunovratu, které se opakuje pouze jednou za 18,6 roku.

    Období lunárního zastavení, během kterého jsou nejsevernější a nejjižnější pozice Měsíce na obzoru nejdále od sebe, má opět nastat už letos a potrvá do příštího roku. Podle předpokladů mohl být tento měsíční jev známý už starověkým konstruktérům Stonehenge, kteří své znalosti do jeho stavby možná promítli.

    V souvislosti se Stonehenge je známé, že jeho konstrukce vychází z pohybů Slunce. Hlavně o letním slunovratu se k němu sjíždějí tisíce lidí, kteří u něj sledují východy Slunce. Jeho případné spojení s Měsícem bylo zatím spíš přehlíženo.

    „Tato příležitost nám umožňuje proniknout hlouběji do starobylých tajemství památky a jejího vztahu k nebeským jevům. V letošním roce pozveme veřejnost prostřednictvím řady akcí, abychom udělali další malý krůček k odhalení tajemství Stonehenge,“ uvedla Jennifer Wexler, historička z English Heritage zaměřující se na Stonehenge.

    Na zaznamenávání pohybů Měsíce a jeho vztahu ke stavbě se budou podílet výzkumníci, lektoři, ale také studenti. Všichni se budou snažit Měsíc pečlivě mapovat a následně jeho pohyb porovnávat s tím, jak jsou kameny známé neolitické stavby uspořádány.

  • Odevzdejte mobil a dostanete víno zdarma. Italská restaurace chce, aby si lidé povídali

    16. duben 2024
    Lidé, víno, pivo, společnost, oslava, party, oběd, večeře, jídlo (ilustrační foto)

    Restaurace v italské Veroně přišla s originálním konceptem, pomocí kterého vyzývá zákazníky k odložení mobilu v průběhu stolování. Namísto toho si mají pěkně postaru povídat. Každý, kdo odevzdá na baru telefon, dostane k jídlu zdarma lahev vína. Upozorňuje na to server The Guardian.

    Restaurace Al Condominio tak navazuje na podobné iniciativy, které už v Itálii fungují třeba v Toskánsku. Lidé výměnou za mobilní telefon, který je v současnosti největším narušitelem komunikace „z očí do očí“, dostanou víno.

    „Chtěli jsme otevřít restauraci, která se bude lišit od ostatních. Proto jsme zvolili tento formát. Zákazníci dostanou příležitost zřeknout se technologií, a přitom si společně užít příjemné chvíle. Závislost na komunikačních technologiích je problém, není potřeba se každých pět vteřin dívat na telefon, ale pro spoustu lidí je to jako droga… Takto mají možnost odložit je stranou a dát si dobré víno,“ řekl majitel restaurace Angelo Lella.

    Funguje to tak, že lidé mají při vstupu do restaurace možnost si svůj mobilní telefon uložit do uzamykatelné schránky. Když obsluze ukáží klíč od této schránky, přinese jim lahev vína. Podle majitele restaurace jsou zatím ohlasy na tuto možnost pozitivní a využívá jí většina ze zákaznictva.

    „Devadesát procent zákazníků se rozhodlo nechat své telefony stranou a vyměnit je za víno. Je opravdu krásné vidět, jak to lidé přijímají. Spíš spolu mluví, než aby si prohlíželi fotky nebo odpovídali na zprávy v telefonu,“ dodal.