Pouštění vánočního kapra zpět na svobodu. Podle některých veterinářů týrání. Stejně nepřežije

19. prosinec 2019 08:49

Na mnoha místech republiky začíná předvánoční prodej kaprů. Ty si někteří lidé odnáší domů živé a někdy je dokonce vypouští zpět do volné přírody. Jaký mají na tuhle tradici názor veterináři? Jednoho z nich, Miroslava Kulicha, který je současně majitelem pstruží líhně na Broumovsku, se na to zeptal reportér Václav Plecháček.

Živý kapr ve vaně, případně jeho "slavnostní" vypuštění na Štědrý den do řeky nebo do rybníka. To je poměrně běžný obrázek v řadě českých domácností.

Čtěte také

Co na to říká veterinář a majitel pstruhařství Miroslav Kulich, tedy člověk, který se chovu ryb věnuje.
„Podle mne je tato tradice opravdu velmi špatná, protože ryby určené pro vánoční trh jsou po výlovu sádkované a tím pádem se ryba nedostane do období klidu v rybníce, kdyby tam zůstávala. Začíná trávit své zásoby, které si za celý rok nastřádala na zimu. A když ji vypustíte zpátky do přírody, tak ona už do jara nedožije."

„Druhý aspekt je ten, že se s rybou neustále manipuluje. Poškodí se její ochranný, řekněme slizový povlak, který má na povrchu. A tím pádem ryba znovu vypuštěná do přírodní vody je velice zranitelná a může v tom místě zaplísnit."

Kapr

„Třetím aspektem je teplotní rozdíl vody. Na sádkách naloží rybu, která je ve vodě o teplotě nějakých 4 až 6 stupňů Celsia, jde do kádí někam do supermarketu, kde teče například voda z vodovodu o teplotě 8 až 10 stupňů. Kapra si přinesete domů a dáte ho do vany, kde bude mít voda do druhého dne až třeba 16 stupňů, jak se postupně ohřeje. A vy potom půjdete rybu vypustit do přírody, kde má voda teplotu 4 stupně. Takže je to pro kapra obrovský teplotní šok, který je pro něj těžko zvladatelný," vysvětluje Miroslav Kulich.

A podle něj mají pravdu někteří veterináři a rybáři, kteří tvrdí, že se jedná dokonce o trápení ryby.
„Jednoznačně je to trápení ryb. Absolutně se nemohu ztotožnit s touto myšlenkou a tradicí. Ryba, která je připravená v kádích na vánoční trh, by měla skončit na talíři."

„Pokud si chcete koupeného kapra nechat nějaký čas ve vaně, tak doporučuji maximálně jeden den, aby mělo malé dítě radost. A potom ten, kdo bude kapra zabíjet, aby to udělal opravdu šetrným způsobem. Omráčit rybu tupým předmětem, paličkou na maso, pevným klackem, může to být cokoliv. Náraz do hlavy a následné vykrvení kapra. Ale pokud to nemusíme dělat a děti k tomu nemají vztah, je lepší si nechat rybu zabít přímo u prodejce. Protože ti to umí nejrychleji a kapr už není dál týrán," dodává Miroslav Kulich.

Spustit audio

Související