Potvrzeno! Řeka Oslava je o dva kilometry delší než se předpokládalo, pramení totiž jinde

30. srpen 2019 13:00
Pramen řeky Oslavy

Řeka Oslava pramení jinde, než bylo dosud v mapách zanesené. Objevili to hydrogeologové a vodnímu toku ze Žďárska tím oficiálně přidali pár metrů navíc.

Kartografy čeká změna map. Hlavně ty, kteří pořizují podrobnější mapy Žďárska. Brněnští hydrologové totiž zjistili, že řeka Oslava pramení jinde, než si všichni dosud mysleli. Jako pramen se zatím bral tok, který ústí do Matějovského rybníka u Žďáru nad Sázavou. Přesnější digitální model terénu ale ukázal, že Oslava pramení v jiné části těchto lesů, a to na přítoku rybníku Velký Babín.

Potvrzeno!

„Potvrzeno. Poloha umístěna. Teď to budeme srovnávat s podklady, které máme z minulé návštěvy terénu,“ zadává do GPS lokalizátoru data hydrolog Pavel Coufal z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně. Stojí v místě, kde podle nejnovějších měření pramení řeka Oslava. Od původního, dnes už domnělého, pramene je vzdálené asi dva kilometry.

„Protože na tom původním místě toho pramene, došlo k vyschnutí. A tady vidíte, že i při těch minimech, voda tady je,“ dodává, i když pramen vypadá jako louže po dešti. „Když jsme šli proti proudu, tak jsme šli proti, proti, až jsme našli tohle místo, kde vidíte, kde nějaký pohyb taky je. Takže ten pramen bude tady,“ usmívá se Pavel Coufal.

Povodí Moravy

S myšlenkou, že by pramen Oslavy mohl být jinde, než se předpokládalo, přišla hydroložka Jana Matulová. „Když jsem se na tu situaci dívala, tak jsem si všiml, že páteřní tok je tady, ale proč by to nemohla být tady ta delší část. Je jednak ve vyšší nadmořské výšce, ten tok by byl i delší. Tak jsem to dala jako takovou myšlenku. Povodí Moravy zahájilo nějaký terénní výzkum a zjistili, že ten pramen je tady.“

Zpracování nových dat

Na hydrology podle vyprávění Pavla Coufala čeká spousta práce při zpracovávání nových dat. „Na základě informací, které získáme, budeme tvořit linii toku Oslavy, kterou potom předáme kompetentním institucím. Ty to pak přidají do map i na mapy a všude tam, kde to má být.“

Řeka Oslava tak bude na mapách o kousek delší. Podle hydrologů je přemístění pramene u takto významného toku v Česku jedinečné. Pokud ale bude pokračovat současné sucho, nevylučují, že podobné události nastanou také u dalších řek.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio