Potvrzené pohlaví druhohorních ptáků

23. leden 2013
Monitor

Paleontologové dokázali identifikovat pohlavní primitivních ptáků, kteří žili po boku dinosaurů. Kromě toho také zjistili, že tito ptáci se rozmnožovali „dinosauřím“ způsobem.

Primitivní pták Confuciusornis sanctus žil asi před 125 miliony let. Fosilie z čínské provincie Liao-ning dokazují, že někteří jedinci měli ozdobná ocasní pera, jejichž délka přesahovala délku těla. Jiní konfuciornisové je neměli. Navíc se lišili svou velikostí. Z našeho pohledu jde o jasný příklad pohlavního dimorfismu: jedinci s dlouhými pery jsou samečci, kteří se předváděli před nenápadnými samičkami. Přímý důkaz ale chyběl. Získal jej až mezinárodní tým paleontologů, který prozkoumal stovky fosilií konfuciornisů. Ptáci hromadně zahynuli při výbuchy sopky a jejich těla pohřbily jezerní sedimenty.

U jednoho exempláře bez dlouhých ocasních per vědci objevili takzvanou medulární kost – útvar, který se u moderních ptáků nachází v dlouhých kostech. Ale jenom u samic, protože jeho funkcí je vytvářet zásobu vápníku pro skořápky vajec. Objev tak přinesl nesporný důkaz o tom, že konfuciornisové bez ozdobných per na ocase jsou samičky. Samice, u které vědci medulární kost objevili, ještě nebyla plně dospělá. To, že měla medulární kost, vypovídá o tom, že primitivní ptáci se - stejně jako jejich dinosauří předci - množili dříve než moderní ptačí druhy. Ti totiž s rozmnožováním začínají teprve poté, co plně dorostou.

Zdroj: ScienceDaily, Nature Communications

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio