Potřebujeme silnou a věrohodnou opozici, která by měla být schopná převzít moc, říká Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek nebude obhajovat funkci předsedy TOP 09 na listopadovém sněmu. Z vysoké politiky ale neutíká, pouze chce uvolnit cestu k integraci nelevicových demokratických stran, jak říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Je totiž nezbytné zformovat opozici, která by byla akceschopná a neroztříštěná.

V TOP 09 se nyní připravují na analýzu volebního neúspěchu – strana, která může být ráda, že se dostala do sněmovny, původně počítala s lepším výsledkem. „Určitě je spousta lidí, kteří volili TOP 09 jenom kvůli mně, a určitě budou lidé, kteří kvůli mně TOP 09 nevolili,“ přiznává.

Ve straně také vidí hned několik osobností, kteří nejsou schopny stát se plnohodnotnými lídry hned, ale mají obrovský potenciál. Přihlášku do TOP 09 podal i europoslanec Jiří Pospíšil a v té souvislosti se objevily spekulace o jeho kandidatuře na předsedu. Tu by mu ale Miroslav Kalousek nedoporučil.

„On má stejný problém jako já – jeden z hlavních důvodů, proč nekandiduji, je, že mám své limity ze svého bývalého působení v KDU-ČSL, některé hořkosti tam přetrvávají a nechci, aby překážely diskuzi o integraci. Jiří Pospíšil je na tom z tohoto hlediska stejně jako já, byl místopředsedou ODS,“ podotýká.


Pevně jsem doufal, že se podaří sestavit demokratickou prozápadně orientovanou vládu.Miroslav Kalousek

Žádná dobrá varianta

Do budoucna je podle něj důležité to, jak bude akceschopná a věrohodná opozice, která by měla být schopná převzít moc. Přál by si také, aby se postupně dospělo k tomu, že subjekty schopné dohody budou kandidovat na jedné kandidátce. Jmenuje v té souvislosti STAN, lidovce a TOP 09.

„To, čemu v následujících měsících budeme čelit, je snaha o demontáž parlamentní demokracie, zestátnění veřejnoprávních médií,“ varuje s tím, že Andrej Babiš má více možností dát dohromady sto a více hlasů, například s pomocí SPD, komunistů a sociální demokracie.

„To je dostatečný počet na to, abych mohl odhadnout, že Andrej Babiš bude vládnout jako premiér, kolem sebe bude mít několik těchto subjektů, které ho buď budou podporovat z Poslanecké sněmovny, nebo vstoupí přímo do vlády,“ uzavírá s tím, že nevidí pro Českou republiku žádnou dobrou variantu, právě proto tady musí být silná a věrohodná opozice.

autoři: prh , mba
Spustit audio