Potřebujeme jednotný evropský semafor, cestovat dnes je utrpení, vyzývá Kolaja (Piráti)

18. září 2020

Evropská unie by se měla zaměřit na větší spolupráci v oblasti zdravotnictví, na tom se s šéfkou Komise Ursulou von der Leyenovou shodne europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti). A zdůrazňuje, že by Unie měla přijmout jednotný epidemický semafor místo jednotlivých národních.

Kolaja v pořadu Interview Plus hodnotí první poselství o stavu Evropské unie od šéfky Komise von der Leyenové jako povedené. „Projev se dotkl celé řady důležitých aktuálních témat,“ říká o závěrech, které von der Leyenová představila ve středu.

Čtěte také

Kolaja oceňuje hlavně srozumitelnost nebo pozitivní náboj jejího poselství. A v neposlední řadě považuje za správné, že předsedkyně Komise ve svém proslovu nikoho neurážela. V tom vidí zásadní rozdíl mezi českou a evropskou politickou kulturou.

„Stačí to srovnat s projevem českého premiéra Andreje Babiše (ANO), kdy projev bez toho, aby někoho urazil, je snad výjimkou,“ říká Kolaja.

Zdravotní unie

S předsedkyní eurokomise souhlasí host Interview Plus například v tom, že je třeba posílit zdravotní unii. Pandemie podle něj jasně ukázala, že k chaosu v Evropské unii docházelo kvůli nekoordinovanosti a úspěchů v boji s epidemií bylo naopak dosaženo hlavně díky schopnosti spolupráce.

Čtěte také

„Předchozí krize vedly přece k tomu, že ve výsledku vznikla lepší koordinace. Jestliže dnes vidíme chaos, tak jediným rozumným způsobem, jak to řešit, je najít způsob efektivní koordinace. Nástroje máme, ale musíme těmto institucím dát kompetence a rozpočet,“ doporučuje Kolaja s tím, že dosud si chtěly evropské státy udržet zdravotnictví přísně ve své režii.

To, co Kolajovi v projevu von der Leyenové ale chybělo, je požadavek na jednotný evropský pandemický semafor. „Já osobně prosazuji, že pro efektivní boj s pandemií ho potřebujeme. Různé semafory napříč Evropou jsou doslova a do písmene utrpením pro lidi, kteří musí v dnešní době cestovat.“

Jako neprůhledné skříňky

Dalším tématem, kterého se šéfka unijní komise dotkla, byly technologie a jejich podpora, na kterou podle eurokomisaře Kolaji není nikdy pozdě. Jde totiž o dynamicky se rozvíjející obor a k jeho rozvoji na kontinentu může EU kladně přispět, říká.

„Předsedkyně von der Leyenová ale upozornila, že umělá inteligence doslova nesmí fungovat jako černá nebo neprůhledná skříňka. To jsem do stanoviska o použití umělé inteligence policií a soudy prosadil já,“ připomíná místopředseda Evropského parlamentu.

V následujících letech dojde k obrovskému boomu umělé inteligence a strojového učení.
Marcel Kolaja

A použitý termín „černá skříňka“ vysvětluje: „V nové době, kdy budeme narážet na umělou inteligenci prakticky denně, musíme zajistit, aby nefungovala jako neprůhledná krabička, která rozhoduje o našich životech a my nevíme jak.“

V projevu ale Kolaja postrádal zmínku Aktu o digitálních službách, na kterém se aktuálně pracuje. „Jde o velmi důležitou legislativu, která aktualizuje pravidla fungování internetu po právní stránce na další dekády.“

Elektronická identita pro Evropany

Obavy má český politik z plánovaného návrhu elektronické identity pro všechny občany Evropské unie. Konkrétní legislativní návrh sice zatím není na stole, ale Kolajovi se nelíbí představa elektronické identity, která s člověkem bude spjatá celoživotně.

„To je něco, s čím my – jako Piráti – nesouhlasíme, protože anonymita je v určitých oblastech jedním z důležitých aspektů vašeho života. Nechcete být pod neustálým dozorem orgánů. Soukromí je pro občanský život velmi důležité.“

Poslechněte si celý rozhovor Jana Bumby s Marcelem Kolajou. Mluvili také o plánovaném snižování emisí nebo úskalích strojového učení.

Spustit audio

Související