Potápěči roznášejí nákazu po korálových útesech

24. září 2010

Bakteriální nákaza ničící korálové útesy se dostává na nová místa zásluhou neopatrných milovníků podmořského světa. Původci infekce se nalepí na jejich neoprenové obleky jako tím nejlepším lepidlem a mohou cestovat na velké vzdálenosti. Jednoduchá dezinfekce neoprenových obleků by učinila tomuto šíření "korálových chorob" přítrž.

Asi 60 % všech světových korálových útesů je ohroženo. Poškozuje je oteplování moří, znečištění a nadměrný rybolov. Jednou z vážných hrozeb představují bakteriální choroby. Pokusy vědců z George Mason University v americkém Fairfaxu dokazují, že se na šíření bakteriální chorob korálů mohou významnou měrou podílet potápěči.

Tým vedený mikrobioložkou Kay Marano-Briggsovou máčel materiál, z něhož jsou vyráběny potápěčské obleky, v lázni obsahující bakteriální původce chorob korálů. Neopren strávil ve slaboučké suspenzi bakterií 30 minut, což je délka obvyklého pobytu potápěče pod vodou. Vědci zjistili, že především bakterie Serratia martescens a Vibrio carcharidae ulpívají na neoprenu a mohou na něm přežívat delší dobu. Obě bakterie jsou považovány za původce vážných chorob korálů.

Podobně se chová i původce lidských onemocnění Staphylococcus aureus. V několika případech už byl prokázán přenos nákazy tímto stafylokokem mezi surfaři, kteří si půjčovali neoprenové obleky. Vědce proto zajímalo, zda se mohou na neoprenových potápěčských oblecích přenášet bakterie z nakažených korálových útesů do oblastí, kde jsou koráli ještě zdraví.

Po potápění nechává většina potápěčů neoprenové obleky vyschnout nebo je před vysušením ještě opláchnou sladkou vodou. Tým Kay Marano-Briggsové proto napodobil tento postup v laboratorních podmínkách a sledoval, co se bude s nebezpečnými bakteriemi dít. Výzkum ukázal, že po hodině se v mokrém neoprenu bakterie Vibrio carcharidae významně namnoží. Pokud za tu dobu potápěč přejel na člunu na jiné místo korálového útesu, nese s sebou při dalším ponoru větší zásobu bakterií, než s jakou se původně z moře vynořil.

Ani osmnáctihodinové sušení nebo proplachování sladkou vodou neodstraní z neoprenu všechny bakterie. Z "nalepených" bakterií Serratia martescens přežívá i po této době stále ještě plná čtvrtina. Jediné, co na bakterie skutečně zabírá, jsou běžné dezinfekční prostředky, kterými vyplachují neoprenové obleky některé půjčovny. Ty tak činí především s ohledem na své zákazníky. Mimoděk tím však přispívají i k ochraně korálových útesů.

Vědci budou ve výzkumu pokračovat. Zajímá je, zda neopren ve skutečnosti nepůsobí jako lapač bakterií, které se pak v obleku potápěče hromadí v koncentracích vyšších, než v jakých se vyskytují v moři. Důležité bude také stanovení "infekční dávky" - tedy množství bakterií potřebného k nákaze zdravého korálového útesu.

Podle Kay Marano-Briggsové by měla být na "nakažené" útesy uvalena karanténa. Potápěči by na tato místa neměli mít přístup, aby nemohli infekci šířit dál. Pokud už se jim stane, že se do nakažené oblasti dostanou, měli by věnovat velkou péči dezinfekci skafandru.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.