Postřehy odjinud - Irsko očima Petra Voldána

31. leden 2001

Od úterý 9. ledna vysílá Česká televize na ČT1 každé úterý ve 22.10 hodin krátké dokumenty pod názvem "Postřehy odjinud" aneb "Irsko očima Petra Voldána".

Petr Voldán je stálým zpravodajem ČRo 1 - Radiožurnálu, dříve působil v Británii, v současné době v Rusku. Irsko oslovilo Petra Voldána zejména svou zadumaností a zvláštní poetikou smaragdového ostrova, neobyčejně vnitřně "barevnou", vynalézavou, svéráznou, otevřenou, zarputilou i srdečnou a v neposlední řadě vtipnou duší Irů.

Ve 14 dílech nechtěl Petr Voldán Irsko představit očima turistů a nechtěl, aby u nás lidí viděli Irsko jenom jako ostrov nekonečných nesvárů, bojů a teroristických útoků mezi protestanty a katolíky. Neměl tedy v úmyslu chodit jen po atraktivních a všeobecně známých projevech života Irů, ale přesto nemohl pominout dominanty, bez kterých by Ir nebyl Irem. Názvy jednotlivých dílů jsou tedy například Co jedí a pijí Irové, Legenda zvaná Titanic, Když kameny mluví, Guiness je všude, Setr, vlkodav a kočky, Hudba přírody nebo Koně - vášeň Irů a další.

Cyklus pořadů "Postřehy odjinud" připravuje Česká televize Ostrava - tvůrčí skupina Karla Bělohlavého (režisér Jaroslav Večeřa, kameraman Zdeněk Úlehla). Přibližuje země Evropské unie našim divákům prostřednictvím zahraničních zpravodajů a spolupracovníků Českého rozhlasu. Tento projekt spatřil světlo světa již před sedmi lety a postupně malý štáb natočil 26 dílů ve Velké Británii s legendárním Karlem Kynclem, 20 dílů v Paříži s Adolfem Baštou, 14 dílů v Rakousku s Marií Woodhamsovou, v zemích Beneluxu s Milanem Fridrichem, ve Skandinávii s Tomášem Sniegoněm, ve Skotsku s Petrem Voldánem, v Bavorsku s Lídou Rakušanovou a v Provence s Janem Šmídem.

Názvy a pořadí jednotlivých dílů:

1. Smaragdový ostrov 9.ledna 2. Co jedí a pijí Irové 16.ledna 3. Legenda zvaná Titanic 23.ledna 4. Když kameny mluví 30.ledna 5. Guiness je všude 6.února 6. Irové a Amerika 13.února 7. Země muzikantů 20.února 8. Setr, vlkodav akočky 27.února 9. Síla brambor 6.března 10. Osv.Patrickovi 13.března 11. Hudba přírody 20.března 12. Koně -vášeň Irů 27.března 13. Nejen oKelly Family 3.dubna 14. Keltský tygr 10.dubna
autor: psk
Spustit audio