Postrádám ze strany privilegovaných projev solidarity, říká Rychlíková

13. březen 2018

Čeští umělci na víkendovém předávání filmových cen Český lev vyzvali k obraně České televize před útoky politiků. Měli by se umělci takto politicky angažovat? A jakou odezvu u veřejnosti by mohl mít takový boj za nezávislost veřejnoprávní České televize?

Dokumentaristka a publicistka Apolena Rychlíková, jejíž film Hranice práce získal jednu z nominací na cenu Český lev, výzvu kritizovala. „Dlouhodobě postrádám ze strany privilegovaných lidí jakýkoli projev solidarity, který by dokázal nahlédnout situaci lidí, kteří v dnešní společnosti nevítězí, kteří prohrávají,“ vysvětluje svůj postoj.

„Já si myslím, že v situaci, ve které se nalézáme, je třeba hlas každého občana. Není možné rozdělovat občany na ty, kteří mají větší či menší právo kritizovat. Ústava nám to v Listině základních práv a svobod v článku 17 jasně předepisuje, každý občan má to právo, a já dodávám i povinnost, když se země dostává do problémů... Umělci sehrávají v naší společnosti významnou roli a občas pozvednou hlas, takže já jim za to děkuji,“ říká hudebník a bývalý politik Michael Kocáb. Podívejte se na celou debatu na videu:

autor: jpr
Spustit audio