Postavy, které umějí procházet zdí, asi ovládají kvantové tunelování, říká autor Fyziky superhrdinů

23. červenec 2018

Když začal James Kakalios pracovat na své knize Fyzika superhrdinů, pochyboval prý, že se mu povede najít komiksový příběh ke každému fyzikálnímu zákonu. Nakonec se mu to ale podařilo, a tak na příkladu superhrdinů vysvětluje Newtonův gravitační zákon i kvantovou mechaniku.

„Komiksoví hrdinové samozřejmě zákony fyziky často porušují. Někdy se chovají v souladu s těmito zákony, aby je později ve stejné situaci zase porušili,“ popisuje nevyzpytatelný svět komiksových hrdinů Kakalios.

Superhrdiny jsem si pozval proto, že lidé mají z vědy často strach. Bojí se, že tomu nebudou rozumět, že nejsou dostatečně chytří.
James Kakalios

Když mluví o gravitačních zákonech, vzpomene si třeba na Supermana, který dokáže vyskočit na vysokou budovu tak, že se prostě pořádně odrazí od země. Tato schopnost je v komiksu vysvětlena větší gravitací na planetě Krypton, odkud hrdina pochází.

Kdo s koho! Jaký superhrdina má nejvíc nadpřirozených schopností?

03598591.png

Spiderman, Superman, nebo Thor – kdo z nich je nejlepší? Kvůli odpovědi se děti dohadují, fanoušci diskutují a vysokoškolští studenti počítají. Pomocí celkem jednoduché analýzy došli vysokoškoláci z University of Leicester k závěru, že nejlepším superhrdinou napříč komiksovým světem je Superman. V závěsu za ním se drží Marvelův Wolverine, Mystique a na čtvrtém místě skončil Thor. Studenti rozebírali jednotlivé schopnosti legendárních komiksových postav a zabývali se i tím, zda byly všechny jejich nadlidské dovednosti přeneseny na filmové plátno. Black Bolt z pera Stana Leea a Jacka Kirbyho vyšel z tabulek jako nejvíc destruktivní hrdina.Studenti srovnávali několik faktorů, mezi ty určující pak patří síla, ale i schopnost regenerace. Zatímco Thor vyniká svou ohromnou silou, Batman vede v nejlepším a nejpestřejším vybavení. Důležitým aspektem studie je fakt, kdy se snaží žáci propočítat, jak supervlastností dosáhnout ve skutečnosti. Respektive zjistit, jak by nakreslené a vymyšlené scény vypadaly v reálu. „Důležitou součástí vědy je schopnost propojovat různá odvětví a hledat spojitosti mezi množstvím informací. A právě toho se snažíme na interdisciplinárním výzkumu médií dosáhnout. Studenti mají možnost využít technické znalosti v nových kontextech,“ říká o výzkumu vedoucí katedry interdisciplinárních věd na University of Leicester.

Kvantové mechaniky prý využívají například postavy, které umějí projít skrz stěnu. Ty totiž pravděpodobně dovedou ovládat takzvané kvantové tunelování, myslí si Kakalios.

„Za určitých podmínek může dojít k následující situaci – když se elektrony snaží překonat překážku, ale nemají na to dostatek energie, můžou se s určitou pravděpodobností prostě ocitnout na druhé straně této překážky,“ popisuje tunelový jev a k této superschopnosti dodává: „Nejsem si úplně jistý, že je to fyzikálně možné, ale uznávám, že by se to občas hodilo. Třeba když si zabouchnete klíče v autě.“

Smrt Gwen Stacyové

James Kakalios se proslavil traké objasněním smrti Spidermanovy přítelkyně Gwen. Ta během souboje v jednom z příběhů spadla z mostu, a i když se Spidermanovi podařilo chytit ženu do své sítě, zachránit ji nedokázal.

„Když padáte z mostu do stometrové hloubky, dosáhnete rychlosti až 150 kilometrů za hodinu. Pokud vás v takové rychlosti zastaví Spidermanova pavučina během pouhé půl sekundy, zažijete přetížení 10G. Tak razantní zpomalení se v podstatě rovná nárazu a s velkou pravděpodobností vám zlomí vaz,“ zní Kakaliosův závěr.

Autor knihy o fyzice a superhrdinech se věnuje také vyučování. „Mít možnost sdílet to se studenty, sledovat, jak začínají chápat, že ty samé principy fungují znovu a znovu v různých obměnách, to je fantastická zábava,“ říká o své roli profesora.

Je skvělé sdílet radost z vědomí, že je svět poznatelný a s využitím několika málo vědeckých zákonů můžete porozumět velkému množství komplexních vědeckých jevů.
James Kakalios

Popularizací fyziky se zabývá i prostřednictvím psaní knih nebo coby odborný asistent Hollywoodských filmařů. Přibližování vědeckých témat lidem vnímá Kakalios veskrze pozitivně. „Doba nás stále víc nutí vytvářet si názory na vědecká nebo technologická témata a čím lépe je umíte lidem zprostředkovat, tím informovaněji se pak umí rozhodovat,“ říká.

autoři: Filip Rambousek , marz
Spustit audio